IZASLANSTVA UDRUGA I OPĆINE LIPOVLJANI POLOŽILA VIJENCE U POVODU OBILJEŽAVANJA BLAGDANA SVIH SVETIH

Članovi mnogih udruga i stanovnici općine Lipovljana, na čelu s čelništvom Općine Lipovljani, uz blagdan Svih svetih i kršćansku tradiciju obilaska grobova pokojnika, u subotu, 31. listopada položili su vijence i upalili su svijeće za sve umrle stanovnike općine Lipovljani. Svečano polaganje vijenaca i paljenje svijeća, na lipovljanskom groblju, pratili su prigodnim pjesmama i molitvama za preminule, članovi pjevačkog zbora Lira i lipovljanski župnik vlč. Tomislav Pavlović.

Općinsko izaslanstvo u kojem su bili: Mario Ribar, načelnik, Tomislav Lukšić, njegov zamjenik, Ana Doležal, predsjednica Općinskog vijeća i općinski vijećnici Miroslav Horvat i Veljko Dalenjak, položili su vijenac i upalili svijeće najprije kod Velikog križa na lipovljanskom groblju, koji je podignut svima poginulima za slobodu Hrvatske. Poginulim braniteljima i svim umrlima vijenac su, kod Velikog križa, još položili, i svijeće upalili i čelnici Udruge veterana i dragovoljaca domovinskog rata, ogranak Lipovljani, a članovi svih drugih udruga upalili su svijeće za duše pokojnika i poklonili se žrtvi poginulih.

Dostojanstveno prisjećanje na sve umrle, uoči Svih svetih, uveličali su članovi pjevačkog zbora ‘Lira’, koji su otpjevali vjerske pjesme, a prigodno čitanje i molitve za pokojnike predvodio je Tomislav Pavlović, lipovljanski župnik.

Općinsko izaslanstvo, ali i svi prisutni, potom su položili vijenac, upalili svijeću i poklonili se i lipovljanskim žrtvama jasenovačkog logora, koje su nevine stradale krajem 1944. i početkom 1945. godine u logorima uz Savu. Nakon zapaljenih svijeća, članovi zbora ‘Lira’ i župnik Tomislav Pavlović, otpjevali su prigodnu pjesmu i izmolili molitve za sve pokojnike. Uz obnovljeni spomenik jasenovačkim žrtvama, potom su članovi i rođaci stradalih, nastavili paliti svijeće jer to je mjesto gdje se mogu prisjetiti svojih bližnjih, obzirom da njihovih grobova nema.

Na blagdan Svih Svetih obilazimo groblja i prisjećamo se svojih najbližih. Općina Lipovljani, i članovi velikog broja udruga građana općine Lipovljani, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, prisjetili su se svih stanovnika općine Lipovljani, svih koji su umrli ili poginuli, u ratovima tijekom prošlog stoljeća. Molitvama i svijećama zahvaljeno im je za sve što su dali za općinu Lipovljani i državu Hrvatsku.

Damir SMETKO

polaganje vijenaca za sisvete2polaganje vijenaca za sisvete1a