IZ OPĆINSKOG PRORAČUNA SUFINANCIRAT ĆE SE PRIJEVOZ UČENICIMA, STIPENDIJE STUDENTIMA, POTPORA PČELARIMA

3. sjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani

 

IZ OPĆINSKOG PRORAČUNA SUFINANCIRAT ĆE SE PRIJEVOZ UČENICIMA, STIPENDIJE STUDENTIMA, POTPORA PČELARIMA …

 

                Vijećnici općine Lipovljani, pod predsjedanjem predsjednice vijeća Anke Doležal, održali su 3. sjednicu, u ponedjeljak, 30. rujna. Na sjednici su raspravili 12 točaka dnevnog reda, a uz prisutnih 12 od ukupno 13 vijećnika Općinskog vijeća, sjednici su bili nazočni Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika općine Lipovljani, Anđelka Štelma, Ljubica Jakovčić i Natalija Rohan, djelatnice Jedinstvenog upravnog odjela općine Lipovljani.

Nakon usvajanja zapisnika s 2. sjednice Općinskog vijeća, vijećničku prisegu dao je Josip Štavalj, vijećnik vladajuće koalicije HSS-SDP-HSU-HNS-HSLS, koji zbog radnih obveza do sada nije bio nazočan sjednicama ovog saziva Općinskog vijeća na konstituirajućoj i 2. sjednici vijeća. Na vijećničkom mandatu čestitala mu je, nakon prisege, Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća.

Treća točka sjednice vijeća bio je Aktualni sat. Vijećnička pitanja, uglavnom Mariu Ribaru, načelniku općine Lipovljani, te Miroslavu Pavičiću, direktoru ‘LIP-KOM’-a, postavilo je 7 vijećnika, koji su na sjednici odmah i dobili odgovore. Pitanja su se odnosila na komunalnu infrastrukturu općine Lipovljani.

Nakon Aktualnog sata, koji je potrajao pola sata, vijećnici su donijeli nekoliko odluka vezanih uz financiranje iz općinskog Proračuna. Tako je donesena odluka o raspoređivanju sredstava iz općinskog Proračuna za redovito financiranje političkih stranaka zastupljenih u Općinskom vijeću općine Lipovljani za ovu godinu. Za redovno financiranje rada političkih stranaka osigurano je u općinskom Proračunu 32.130 kuna.

                I ove godine općina Lipovljani, prema svojim mogućnostima, subvencionira prijevoz srednjoškolskih učenika koji putuju javnim prijevozom do škole. Troškove javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola Općina će sufinancirati u iznosu od 25% cijene mjesečne karte za vlak. Subvencioniranje, odnosno povrat četvrtine cijene prijevozne karte učenici će moći dobiti za čitavu školsku godinu, od rujna 2013. do lipnja 2014. godine.

U cilju razvoja pčelarstva na području općine Lipovljani, Općinsko vijeće donijelo je odluku i o subvencioniranju OPG-a koji se bave proizvodnjom meda. Svi koji imaju 30 i više košnica pčela, i u sastavu su OPG-a, godišnje će biti novčano potpomognuti  s 20 kuna po košnici.

Nastavlja se i vrlo pohvalna praksa stipendiranja studenata s područja općine Lipovljani. Vijećnici Općinskog vijeća donijeli su odluku da će se raspisati javni natječaj za stipendiranje 3 studenta s područja općine Lipovljani i to za deficitarne kadrove na području općine Lipovljani. Dvije stipendije su predviđene za studente Medicinskog fakulteta, za doktora medicine, a jedna stipendija za studij bibliotekarstva. Visina stipendije iznosit će kao i do sada, 700 kuna mjesečno, a javni natječaj bit će uskoro objavljen.

Nakon donesenih odluka, vijećnici Općinskog vijeća saslušali su i izvješće Maria Ribara, načelnika općine Lipovljani o stanju općinskog Proračuna za prvo polugodište 2013. godine. Bez većih rasprava ili pitanja prihvatili su izvješće, kao i upoznavanje s realizacijom razvojnih programa u provom polugodištu ove godine.

Pri kraju sjednice vijećnici su usvojili financijsko izvješće Dječjeg vrtića ‘Iskrica’ u Lipovljanima, te izvješće o radu istog vrtića za prošlu pedagošku godinu koje je podnijela Nevenka Zorić, ravnateljica vrtića.

Na kraju su, uz obrazloženje Maria Ribara, načelnika općine, vijećnici prihvatili i zahtjev ‘LIP-KOM’-a za oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa za izgradnju reciklažnog dvorišta za otpad, koji namjerava graditi komunalno poduzeće. Visina komunalnog doprinosa bila bi oko 6.800 kuna, a do kraja godine trebao bi biti završen projekt reciklažnog dvorišta.     (D. SMETKO)

odluke;
Zahtjev za subvencije u pčelarstvu
POLUGODIŠNJI IZVJEŠTAJ  062013.
POLUGODIŠNJI OBRAČUN RAZVOJNIH PROGRAMA 2013