IZ LIPOVLJANA KRENULO HODOČAŠĆE NA ‘ŽALOSNI PETAK’

Iz župne crkve svetog Josipa u Lipovljanima, u petak, 18. ožujka iza 9 sati, započeo je križni put vjernika iz svih župa Novljanskog dekanata Požeške biskupije, kojem je završetak bio u Jasenovcu, u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije i svetog Nikole. Križni put, odnosno hodočašće vjernika od Lipovljana do Jasenovca organizirano je po 6. puta za redom na Žalosni petak uoči Velikog tjedna, kada se u jasenovačkoj župnoj crkvi služi misno slavlje i molitva čišćenja i obnova pamćenja.

Više od stotinu vjernika krenulo je za korizmenim križem, iz lipovljanske župne crkve, na križni put dug gotovo 25 kilometara, koji vodi preko Novske i Bročica, i prolazi kroj svih sakralnih građevina, gdje se vjernici zajedno prisjećaju postaja Križnog puta Isusa Krista. S toplim pecivom, čajem i kavom, na jednodnevno hodočašće ispratile su sve vjernike koji su kretali iz Lipovljana, i članice ‘Hrvatskog srca’, organizacije HSS-a iz Lipovljana, koje su se i same, nakon toga, uključile u hodočašće.

Ove godine, na početak hodočašća, uključio se i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani. U grkokatoličkoj crkvi sv. Ane u Lipovljanima, križni put vjernika svih župa Novljanskog dekanata, imao je prisjećanje na drugu stanicu Križnog puta. Nakon čitanja i molitvi, hodočasnici su nastavili put Nove Subocke, Novske i dalje prema Jasenovcu.

U večernjim satima tamo je požeški biskup Antun Škovrčević, u zajedništvu s pakračkim vladikom Jovanom i ostalim biskupima i svećenicima služio misno slavlje obnove čišćenja i pamćenja, te molio za sve žrtve ratnog i poratnog vremena, kao i niz godina do sada.

Damir SMETKO