Ivanje u Piljenicama obilježeno kraćim programom na otvorenom

         Mjesno proštenje sv. Ivana Mučenika u Piljenicama, u subotu, 29. kolovoza obilježeno je, za razliku od prijašnjih godina, skromnim programom na otvorenom u skladu s donesenim epidemiološkim mjerama u zaštiti od koronavirusa. Ipak, unatoč svemu, okupilo se stotinjak posjetitelja nastavljajući tako tradiciju obilježavanja  Ivanja u Piljenicama.

         U dopodnevnim satima u kapelici sv. Ivana u Piljenicama služena je sveta misa, koju je vodio lipovljanski župnik Tomislav Pavlović. U večernjim satima održana je promocija ‘Piljeničkog zbornika’ i uobičajeno zabavna večer uz glazbeni sastav ‘Tajna’.

         Na početku promocije zbornika, sumještane i goste, Melita Lenička, u ime organizatora, Udruge žena ‘Mlinarice’, zamolila je sve prisutne na obvezu pridržavanja epidemioloških mjera i držanja socijalne distance. Potom je pozdravila goste i sve autore koji su svoje mjesto našli u Piljeničkom zborniku’.

         Sve prisutne pozdravio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Domaćinima je čestito Ivanje, autorima  i urednicama tiskanje ‘Zbornika’ , uz želju da se nastavi kulturni i društveni rad svih udruga općine Lipovljani, u novim, nepredvidivim okolnostima i prema mogućnostima koje će određivati epidemiološko stanje na području općine. Uz načelnika Nikolu Horvata, Ivanj u Piljenicama pratio je i Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani. 

         Na obali Pakre, čitajući manji  dio svojih objavljenih tekstova, u novoj knjižici, u izdanju Udruge žena ‘Mlinarice’, prisutnima su govorili Terezija Doboš rođena u Piljenicama u obitelji Beljan i Zdenka Vrapček, iz Piljenica, autorice zapisa i stihova. O dječjim radovima skupljenim tijekom školske godine i vannastavnim aktivnostima i uspjesima učenika Područne škole Piljenice govorila je njihova učiteljica Tatjana Dlouhi, suurednica ‘Zbornika’, uz učiteljicu Melitu Leničku.

         Dio vannastavnih aktivnosti okupljenima su i izveli piljenički učenici nižih razreda, a neki od njih pročitali su svoje stihove, odnosno nagrađene sastavke.

         -U zborniku su objavljeni radovi triju generaciju stanovnika Piljenica. Prva u zborniku nalazi se autobiografska pripovijetka Terezije Doboš koja govori o odrastanju u Piljenicama pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Terezija se prisjeća ‘krajolika svoje duše’ i s nostalgijom opisuje livade Delke koje su pretvorene u ribnjake.

         U zborniku slijede literarni radovi najmlađe generacije učenika Područne škole Piljenice i pred kraj pjesme srednje generacije: Zdenke Vrapček i Božice Capan. U knjizi je mali dio stvaralaštva Zdenke Vrapček i to većinom poezije za djecu. ‘Mlinarice“’ planiraju objaviti i ostale Zdenkine pjesme.

         Knjigu su uredile Melita Lenička i Tatjana Dlouhi, a grafički ju je uredila Romana Capan. Zbornik je i prikaz rada u područnoj školi i suživota s lokalnom zajednicom, naročito vatrogascima – kratko je, ‘Piljenički zbornik’ predstavila i opisala Melita Lenička.  

         Nakon jednosatne promocije ‘Piljeničkog zbornika’ , obilježavanje Ivanja u Piljenicama nastavljeno je uz glazbeni sastav ‘Tajna’.

Damir SMETKO