HTV prenosio liturgijsko slavlje iz grkokatoličke župne crkve u Lipovljanima

         Hrvatska radiotelevizija je u okviru svog vjerskog programa, u nedjelju, 8. prosinca vršila direktan prijenos svetog liturgijskog slavlja iz Lipovljana, iz grkokatoličke župne crkve sv. Ane. Svečanu liturgiju vodio je protojerej Milan Stipić, sadašnji apostolski upravitelj Križevačke eparhije, i vjerojatno budući vladika, odnosno biskup  grkokatoličke Križevačke biskupije, o čemu se očekuje odluka pape Franje.

         Prije godinu dana, najavu direktnog prijenosa misnog slavlja iz Lipovljana, navijestio je Nikola Kekić, vladika, odnosno tadašnji biskup Križevačke eparhije, koji je nedugo zatim otišao u mirovinu. Za apostolskog administratora Križevačke eparhije, sredinom ožujka ove godine imenovan je 41-godišnji Milan Stipić, koji je sada u toj službi po prvi puta boravio u grkokatoličkoj župi u Lipovljanima. Domaćini su bili Igor Grahovac – Fedešin , župnik grkokatoličke župe u Lipovljanima, vjernici župe, te članovi Kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinaca ‘Karpati’ iz Lipovljana.

         Lipovljanska grkokatolička župa svečanom liturgijom, početkom svakog prosinca, obilježava svoju posvećenost blagdanu Bezgrešnog začeća. Ovogodišnje misno slavlje iz župne crkve sv. Ane mogli su vidjeti vjernici koji prate vjerski program HTV-a u Hrvatskoj, ali i oni  diljem svijeta.

         Apostolskog upravitelja Milana Stipića, župnika Igora Grahovca- Fedešina, svećenike i đakona, prije misnog slavlja, pred crkvenim oltarom, odnosno ikonostasom, dočekali su najmlađi članovi društva ‘Karpati’, ujedno i učenici ukrajinskog jezika koji se podučava u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima. Preuzvišene goste dočekali su kruhom, kao znakom dobrodošlice, a bili su, u narodnim nošnjama, prisutni i tijekom čitavog misnog slavlja, na čemu im je po završetku misnog slavlja zahvalio župnik Igor.

         Liturgijsko slavlje u grkokatoličkoj župnoj crkvi pratio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, Ivan Semenjuk, predsjednik KPDU ‘Karpati, Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj, ali i vjernici rimokatolici lipovljanske župe.  

         Direktan prijenos crkvenog proštenja iz grkokatoličke crkve u Lipovljanima, još jedan je doprinos i potvrda multikulturalnosti općine Lipovljani.

Damir SMETKO