HRVATSKI CRVENI KRIŽ U KRALJEVOJ VELIKOJ PRIPOMOGAO OBRANI DONACIJOM PUMPI ZA IZBACIVANJE VODE

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Novska, u petak, 21. veljače, poplavom najugroženije područje u Kraljevoj Velikoj, oko kanala Željan, obišao je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, sa suradnicima Suzanom Korbar, voditeljicom ureda CK i članovima Službe za djelovanje u katastrofama HCR-a. U pratnji su im bili Zoran Prpić, ravnatelj i Melita Mihalić, djelatnica Crvenog križa Novska, a na najugroženijem području dočekao ih je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i voditelj stožera za zaštitu i spašavanje općine Lipovljani i Zlatko Pješ, zapovjednik VZO Lipovljani i prvi operativac obrane od poplave u Kraljevoj Velikoj.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i voditelj Stožera za zaštitu i spašavanje općine Lipovljani, čelništvu Hrvatskog Crvenog križa pokazalo je trenutno stanje obrane od poplave u Kraljevoj Velikoj, upoznao ih s provedenim preventivnim mjerama, a djelomično je i obiđen zaštitni nasip, izgrađen u proteklih 5 dana intenzivne obrane od nadolazeće visoke vode.

Rober Markt, izvršni predsjednik HCK, predao je članovima općinskog Stožera za zaštitu i spašavanje 4 pumpe muljače za ispumpavanje vode, i to je ono što je trenutno najpotrebnije vatrogascima i svima onima koji sudjeluju u obrani od poplave u Kraljevoj Velikoj. Hrvatski Crveni križ kao državna humanitarna organizacija spremna je za krizna djelovanja i ima mogućnosti pomoći i drugim sredstvima prema potrebi postradalih. S viđenim i poduzetim mjerama obrane u Kraljevoj Velikoj izaslanstvo Hrvatskog Crvenog križa bilo je zadovoljno, a ponudilo je i druge agregate, i isušivače vlage, po potrebi, kad završi obrana od poplave i vide se razmjeri pričinjene štete.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

– Crveni križ sa 130 društava pokriva u cijelosti Hrvatsku, a na ovom ugroženom području ima Društvo koje je vrlo aktivno pa obilazimo najugroženije i aktivno pratimo koje potrebe ima stanovništvo. Danas smo s djelatnicima Gradskog društva iz Novske došli vidjeti koje su potrebe za agregatima, koje mi imamo, i koje su sve ostale potrebe, kako bi mogli pomoći. Na ovom području obrana će biti duga, jer voda još dolazi, pa smo donijeli 4 pumpe za ispumpavanje vode, ali građani i dalje mogu očekivati našu pomoć – rekao nam je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa u Kraljevoj Velikoj.

Nakon Kraljeve Velike čelništvo Hrvatskog Crvenog križa vratilo se u Zagreb. Prije dolaska u Kraljevu Veliku bili su u Novskoj, kod gradonačelnika Vlade Klasana, obišli su Plesmo, najugroženije mjesto na novljanskom području, te Trebež i Bukovicu u jasenovačkoj općini, koji su također zahvaćeni poplavom visokih voda Save i njenih pritoka. Sve to područje svojim djelovanjem pokriva Crveni križ iz Novske.        (D.SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA