DVIJE ODLIČNE KAZALIŠNE PREDSTAVE NA ‘KAZALIŠNOJ VEČERI’ ČEŠKE BESEDE OPĆINE LIPOVLJANI

Češka beseda općine Lipovljani za svoje članove, ali i ostale stanovnike Lipovljana, priredila je ‘Kazališnu večer’ u subotu, 17. studenog u Društvenom domu u Lipovljanima. Na njoj su prikazane dvije predstave, a izveli su ih članovi Češke besede iz Daruvara i Siska.

                Kazališnu večer otvorio je Marijan Kadliček, predsjednik Češke besede općine Lipovljani i naglasio da se i kazališne večeri, koje imaju gotovo10-to godišnju tradiciju održavanja u Lipovljanima, organiziraju kako bi se čula češka riječ, i kako bi se članovi Besede podsjetili na češki jezik koji se već malo govori među Česima u Lipovljanima.

Podsjetio je da se u isto vrijeme diljem Hrvatske održava ‘Noć kazališta’ tijekom koje se izvode kazališne predstave na hrvatskom, a u Lipovljanima će se, u isto vrijeme, izvesti kazališne predstave na češkom jeziku. Zahvalio je amaterskim glumcima iz Čeških beseda u Daruvaru i Sisku što su se odazvale na poziv i došle u Lipovljane.

Na pozornici Društvenog doma u Lipovljanima prvi su predstavu odigrali članovi Češke besede Daruvar. Kazališna grupa Sebranka ČB Daruvar, koja djeluje već 40 godine, odigrala je satiričnu i veselu predstavu koja je lipovljansku publiku odvela, na zabavni način, u zagrobni život.

Predstava se i zove ‘Ducháčkové’, odnosno ‘Duhići’, a napisao ju je Lumír Kubátko i prvotno je bila mjuzikl. Česi iz Daruvara izvode ju kao kazališnu predstavu. U njoj se objašnjava kako čovjek može postati duh i kakav zagrobni život vode duhovi. Preslika je to normalnog života živih ljudi, koji se druže, vesele, ljubuju, podmeću jedni drugima, osvećuju se, pa završe čak i na sudu. Pomalo bizarna tema izvedena na veseli način, u maniri poznatog češkog humora.

Drugu predstavu na kazališnoj večeri u Lipovljanima, odigrali su članovi Kazališne skupine Panika Češke besede iz Siska. Bila je to potpuno različita predstava od prvo izvedene predstave. Govori o jednom razdoblju Češke, 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća, u kojem je vladao režim tajnih službi i straha za vlastiti život.

Predstava ‘Gottland’, kazališnih amatera iz Siska, odigrava se na pozornici u mraku, a predstavlja jedan od praških tajnih arhiva. Govori o turobnim vremenima u Češkoj, češkom dodvoravanju diktatoru Staljinu i SSSR-u, kroz idejnu izgradnju 30 metarskog spomenka Staljinu iznad Praga i svim okolnostima koje ga prate. Mnogo je zapisa o svemu tome u tajnim arhivima, no mnogih važnih, onih ljudskih informacija nema, a o tom razdoblju još uvijek se ne govori otvoreno u Češkoj.

Teška tema kazališne predstave prikazana je i samom izvedbom, u polu tmini, pod svjetlošću baterija, a kazališna skupina ČB Sisak time daje svoj doprinos sprečavanju zaborava na grijehe staljinizma s upozorenjem na mogućnost pojave novih totalitarizama.

Nakon odigranih predstava, može se reći, da je ovogodišnja Kazališna večer Češke besede općine Lipovljani, bila jedna od ponajboljih kazališnih večeri na češkom jeziku, od kako se ona organizira u Lipovljanima.  Završena je uručenjem zahvalnica kazališnim grupama iz Daruvara i Siska i zajedničkim druženjem uz nastup glazbene skupine Češke besede općine Lipovljani.

Damir SMETKO