DVD KRALJEVA VELIKA

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO
KRALJEVA VELIKA
     Dobrovoljno vatrogasno društvo Kraljeva Velika je udruga građena u sastavu Vatrogasne zajednice Općine Lipovljani, a ona je udružena u Vatrogasnu zajednicu županije Sisačko-Moslavačke i konačno u Hrvatsku vatrogasnu zajednicu.
    Društvo je osnovano 1932. godine, na osnivačkoj Skupštini 35 članova, prvi predsjednik Stjepan Kotarski i od tada djeluje samostalno. Prije toga nekoliko vatrogasaca djelovalo je u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Lipovljani  koje je osnovano 1888. godine.
    Već 1890. godine u Kraljevu Veliku je stigla ručna štrcaljka sa potrebnom vatrogasnom opremom, koja je u društvu ostala i nakon odvajanja 1932. g. od DVD-a Lipovljani. Kasnijom reorganizacijom kad Lipovljani nisu više bili Općina, DVD Kraljeva Velika bila je članica Vatrogasnog saveza Općine Novska sve do 1993. god. kada se ponovo osniva Općina Lipovljani i od tada je u sastavu VZO Lipovljani.
    Prvo vrijeme djelovanja društvo se samo financiralo na način da su pripremane zabave i priredbe, kasnije su članovi društva obavljali poslove kod Šumarije Lipovljani, Šumarskog fakulteta na objektima Opeke, kod Vodne zajednice, a nešto se pomagalo i putem donacija mještana i radnih organizacija. Kod nabave neophodne opreme sa polovinom udjela pomagao je Vatrogasni savez Općine Novska – nabava motorne štrcaljke «Savica» 1964. godine sa potrebnom opremom, zatim modernijeg agregata «Rozenbauer». Društvo je sagradilo Vatrogasni dom sa spremištem gotovo u potpunosti radom svojih članova i uz pomoć mještana.
    Razdoblje od 1970. – 1985. smatra se najplodnijim u postojanju društva. Tada je društvo brojilo preko 140 članova, od čega polovina izvršujućih članova i oko 40 – tak mladih članova razvrstanih u pionire 6 – 12 god. i pomladak 13 – 16 godina.
    U to vrijeme mnogo se radilo na preventivnom djelovanju zaštite od požara, tako da požara gotovo i nije bilo.
    Na stručnom osposobljavanju postignuto je mnogo . nije bilo nijednog člana bez položenog vatrogasnog ispita, a zavidan broj članova imao je zvanje dočasnik, časnik i viši vatrogasni časnik.
    U ljetnim mjesecima su gotovo svakodnevno održavane vježbe, što je bilo rezultatom dobre spreme operativne jedinice koja je 1982. godine sudjelovala na Državnom natjecanju u Splitu.
   Nekoliko posljednjih godina društvo posvećuje posebnu brigu i pažnju mladim članovima, koji svojim rezultatima na natjecanjima opravdavaju trud koji se u njih ulaže.
DVD Kraljve Velika ima 155 članova. Od toga:
–          operativni 10
–          aktivni       25
–          pričuvni     68
–          veterani      8
–          mladež 6 -18 g. 44
Članovi upravnog odbora i zapovjedništva:
Predsjednik                        Mijo Neduk
Zamjenik                            Josip Kovačević
Tajnik                                 Zoran Zubčić
Blagajnik                            Marijan Kostelac
Zapovjednik                Siniša Varga
Zamjenik                     Vlado Vražić
Spremištar                    Damir Bartolin
Članovi UO                 Antun Milunić
                                    Danijel Ribarić
                                   Danijel Gostrec
                                    Robert Kušan
                                    Nebojša Vražić
                                    Jurica Stipčević
Članovi Nadzornog odbora
Predsjednik                   Stjepan Crnko
Član                            Željko Sijarto

Član                            Željko Cicnjak