Dostojanstveno obilježen blagdan Svih svetih u Lipovljanima

Na blagdan Svih svetih, u srijedu, 1. studenog, a u prigodi blagdana i Dušnog dana, izaslanstvo Općine Lipovljani predvođeni Ljiljanom Tomić, zamjenicom Općinskog načelnika i Tomislavom Lukšićem, predsjednikom Općinskog vijeća, položili su vijenac i upalili svijeće kod Velikog križa na mjesnom groblju u spomen na sve preminule stanovnike općine Lipovljani, za sve poginule branitelje koji su položili svoj život na oltar Domovini te kod spomenika jasenovačkim žrtvama iz Lipovljana stradalima u sabirnom logoru Jasenovac tijekom Drugog svjetskog rata.

Izaslanstvo Općine Lipovljani i predstavnici lipovljanskih institucija, prisustvovali su svetoj misi u župnoj crkvi sv. Josipa u Lipovljanima koju je predvodio velečasni Tomislav Pavlović, lipovljanski župnik.

Nakon svete mise, uputili su se procesijom iz župne crkve na lipovljansko mjesno groblje, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće u znak sjećanja na svoje drage, preminule sumještane.

Molitvu za preminule, vodio je lipovljanski župnik Tomislav Pavlović, potom su svi nazočni pošli do spomenika odati počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeća lipovljanskim žrtvama jasenovačkog logora.

Uz spomenik jasenovačkim žrtvama,  izmoljene su molitve, a prisjećanje na sve preminule, uz blagdan Svih svetih i Dušni dan, završili su zajedničkom molitvom na grobovima trojice lipovljanskih svećenika, pokopanih na mjesnom groblju u Lipovljanima.

Izaslanstvo Općine Lipovljani također su odali počast i zapalili svijeće uz molitvu na vječnom počivalištu Anke Doležal i Marijana Jurana, bivših predsjednika Općinskog vijeća te Miroslavu Horvatu, bivšem potpredsjedniku Općinskog vijeća.

Blagdan Svih svetih je dan kojim Katolička crkva slavi svece, ali i one koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a još nisu kanonizirani.

Polazeći od liturgije Crkve, u središtu svetkovine Svih svetih, nije smrt već život. Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi.

Upravo tom ljubavlju odisalo je emotivno prisjećanje na poginule i preminule sumještane obavijeno u blagoslov molitve i metaforu vječnog svijetla u obliku upaljenih svijeća.

Ovim svečanim i sjetnim činom, Lipovljani su na dostojanstven način obilježili blagdan Svih svetih i Dušni dan prisjećajući se svih svojih stanovnika, preminulih ili stradalih tijekom ratnih progona te poginulih hrvatskih branitelja koji su za vrijeme Domovinskog rata branili suverenitet Republike Hrvatske.

Martina Prochazka Kovačić