DOK DJECA ODMARAJU, PRI KRAJU SU RADOVI NA UREĐENJU UNUTRAŠNJOSTI I DVORIŠTA DJEČJEG VRTIĆA

Dječji vrtić ‘Iskrica’ u Lipovljanima privremeno je zatvoren za polaznike, djelatnici su na kolektivnom godišnjem odmoru, a u tijeku su radovi na unutrašnjem uređenju zgrade vrtića i vrtićkog dvorišta. Svi radovi bit će završeni do petka, 14. kolovoza, a polaznici vrtića ponovo će svakog dana redovito pohoditi vrtić od ponedjeljka, 17. kolovoza.

Ravnateljica vrtića Marija Duda željela je temeljito urediti i osvježiti unutrašnjost vrtićke zgrade, u kojoj polaznici vrtića tijekom godine i najviše borave. Dobila je za to suglasnost Općine Lipovljani, osnivača ustanove i članova Upravnog vijeća Dječjeg vrtića. Kako je to zahtjevan posao, još u proljeće je odlučeno da će se vrtić za polaznike privremeno zatvoriti na dva tjedna, a u dogovoru s roditeljima odlučeno je da to bude u prvoj polovici kolovoza, kad većina djece i ne boravi u vrtiću već je s roditeljima na odmoru. Tako je vrtić privremeno zatvoren u petak, 31. srpnja, nakon čega se pristupilo radovima uređenja.

Sastrugana je stara boja sa zidova, izmješten je namještaj, napravljena je priprema za novu boju i ličenje, popravljen je namještaj i obojani dijelovi namještaja. Taj posao radili su zaposlenici tzv. ‘javnih radova’ iz programa HZZ-a ‘Radom za zajednicu i sebe’.

To je znatno smanjilo troškove investicije unutrašnjeg uređenja vrtića. Boju i ostale materijale za uređenje s kojim se radi nabavio je Dječji vrtić, a najviše će koštati posao bojanja zidova koje izvode djelatnici soboslikarskog obrta. Čišćenje i ponovo razmještanje namještaja obavit će opet djelatnici tzv. ‘javnih radova’.

Osim unutrašnjeg uređenja, što je prioritet, kako bi sve bilo na vrijeme spremno za ponovni redoviti dolazak polaznika u vrtić, od ponedjeljka, 17. kolovoza, uređuje se i dvorište, boja se ograda vrtićkog dvorišta i sprave dječjeg igrališta. I na tom poslu rade zaposlenici ‘javnih radova’, što ovoj predškolskoj ustanovi znatno smanjuje troškove uređenja.

Od početka rujna, kad kreće nova vrtićka (i školska) godina, polaznici vrtić, ali i djelatnici, radit će u novouređenim i osvježenim prostorima, razigranih i živih boja, koje će poticajno utjecati na boravak djece u vrtiću. Osim redovitog programa, koji pohađa 40 polaznika u dvije grupe, od početka rujna kreće i novi program poludnevnog boravka djece u vrtiću, a nastavit će se i program tzv. ‘male škole’, predškolskog programa priprema djece za polazak u prvi razred osnovne škole.

Damir SMETKO