DJECA IZ LIPOVLJANA POMOGLA SU VILENJAKU U PRIPREMI PROSLAVE ROĐENDANA

Za djecu i njihove roditelje s područja općine Lipovljani, u nedjelju, 16. listopada popodne, organizirana je besplatna kazališna predstava ‘Kako su djeca pomogla Vilenjaku?’. Predstava je GEDSC DIGITAL CAMERAodigrana u Društvenom domu u Lipovljanima, a Narodna knjižnica i čitaonica iz Lipovljana tom predstavom započinje obilježavanje ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, uz potporu općine Lipovljani i u suradnji s asocijacijom žena HSS-a ‘Hrvatsko srce’.

GEDSC DIGITAL CAMERAPuna dvorana najmlađih gledatelja, i njihovo uključivanje u predstavu, pokazalo je veliku zainteresiranost djece i njihovih roditelja za kazališnu predstavu, te donijelo nastavak dobre suradnje s ABCD Trupom iz Zagreba. Suradnja je započela prije godinu dana kada je Aleksandra Demše, članica ABCD Trupe, odigrala komediju ‘Slavonski triptih’, koja je bila humanitarnog GEDSC DIGITAL CAMERAkaraktera, a novčano se pomoglo obitelji Mijadžiković, čija je djevojčica Ines bila na liječenju u Zagrebu.

U nedjelju, 16. listopada Aleksandra Demše odigrala je, u ulozi vilenjaka, zanimljivu i veselu predstavu namijenjenu djeci od 5 do 14 godina. Predstava je interaktivnog karaktera, u koju su se vrlo brzo uključili najmlađi gledatelji u Lipovljanima, izazvani ulogom i namjernim nesnalaženjem Vilenjaka. Glavni lik predstave je Vilenjak koji se nađe u nevolji, jer nije na vrijeme pripremio sve što je trebao uoči proslave rođendana svojeg prijatelja Božidara.GEDSC DIGITAL CAMERA

Uz pomoć djece, ali nakon mnogo peripetija, Vilenjak naposljetku ipak uspije sve pripremiti, jer shvaća da su prijatelji vrlo dragocjeni, neovisno o tome kojeg su oni spola, nacionalne pripadnosti ili socijalnog statusa. Osim toga, zajedništvo koje Vilenjak ostvaruje s prijateljima, u ovom slučaju s najmlađim gledateljima iz Lipovljana, GEDSC DIGITAL CAMERAu grupnom radu je vrijednost koja vodi do ostvarenja bilo kojeg cilja, čak i ukoliko se on isprva čini vrlo dalek.

Predstava ‘Kako su djeca pomogla Vilenjaku?’ traje onoliko koliko djeca mogu biti koncentrirana. Dužine je jednog školskog sata, no nakon zajedničke pjesme gledatelja i Vilenjaka na lipovljanskoj pozornici, te završetka predstave, najmlađi Lipovljanci nisu odmah pohitali van iz dvorane. Očekivali su još. Sjedili su i čekali Vilenjaka jer su potpuno bili uključeni u predstavu. Poruke o prijateljstvu, zajedništvu, pomaganju, znanju i podsjećanju, koje im je predstava donijela sigurno neće lako zaboraviti.

Članice ‘Hrvatskog srca’ nakon predstave, slatkišima su počastile sve gledatelje predstave ‘Kako su djeca pomogla Vilenjaku?’, i tako su dodatno razveselile sve najmlađe posjetitelje ove kazališne priredbe u Lipovljanima. Ovakve zanimljive i poučne predstave uvijek je dobro pogledati pa je šteta što ih nema i više tijekom godine u našoj sredini.

Damir SMETKO

GEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERA