Josipovo Dan Općine Lipovljani 2012

Josipovo Dan Općine Lipovljani 2011

BLAGDAN JOSIPOVA SLAVI SE KAO DAN OPĆINE LIPOVLJANI PA JE U PETAK, 18. OŽUJKA NAVEČER ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA LIPOVLJANI

 


Uz Dan općine dodijeljene Plakete Općine Lipovljani

 

Marijana Petir, saborska zastupnica HSS-a, Franjo Rodić, profesor glazbenog odgoja u Osnovnoj školi i Plesno navijačka skupina ‘Iskrice’, dobitnici su Plakete Općine Lipovljanji, nagrade koja je, po prvi puta, dodijeljena uz ovogodišnji blagdan Josipova – Dan općine Lipovljani. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Lipovljani, koja je održana u petak, 18. ožujka, Plakete su im uručili Mario Ribar, načelnik Općine Lipovljani i Marijan Juran, predsjednik Općinskog vijeća.


Gosti svečane sjednice

Svečana sjednica Općinskog vijeća započela je iza 18 sati. Na noj su bili nazočni brojni gosti, među kojima i Josip Friščić, potpredsjednik Hrvatskog sabora, Marijana Petir, saborska zastupnica i predsjednica saborskog odbora za zaštitu okoliša, državni tajnici Josip Kraljičković i Željko Lenart, dožupan Andrija Rudić, generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić i Marija Vizner, savjetnica direktora Hrvatskih voda.

Iz susjednih jedinica lokalne samouprave bili su nazočni Zlatko Grdić, izaslanik gradonačelnika grada Kutine, Antun Vidaković, gradonačelnik grada Novska, Anka Vidmar Klasan, zamjenica gradonačelnika grada Novska, Marin Piletić, dogradonačelnik grada Novska, Marija Mačković, načelnica općine Jasenovac, Marijan Crnkoci, načelnik općine Lekenik i Mijo Latin, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza. Na svečanoj sjednici bili su nazočni općinski vijećnici, čelnici udruga građana i izvođači programa.

Prvi za govornicu stao je Marijan Juran, predsjednik Općinskog vijeća Općine Lipovljani. Nakon pozdrava gostima, kratko je upoznao sve s radom Općinskog vijeća Lipovljani u proteklih godinu dana. Istako je rad vijećnika i donošenje svih važnih odluka na sjednicama vijeća.

– Održali smo 7 sjednica, raspravili 70 točaka dnevnog reda, a odaziv vijećnika na sjednice bio je odličan. Tek na jednu je došlo 12 vijećnika, na sve ostale 13 i više vijećnika, od 15 koliko ih broji Općinsko vijeće – rekao je Marijan Juran i nabrojio važnije teme kojima se bavilo vijeće.

O ostvarenim projektima i planovima govorio je Mario Ribar

Potom je o jednogodišnjem radu, od prošlogodišnjeg Josipova, govorio Mario Ribar, načelnik Općine Lipovljani. U izvješću je iznio ostvarene projekte, radove koji se izvode, ali i planove u kojem pravcu se planira infrastrukturna i ostala izgradnja općine Lipovljani. Ipak, lani su započeli s štednjom na svim poljima.

– Pored mjera štednje, počeli smo i s provedbom konkretnih projekata. Neki od tih projekata uspješno su započeti, neki i realizirani, a neke, nažalost još uvijek nismo ostvarili, unatoč našoj volji i želji.

Neovisno o planiranim projektima našu općinu krajem prošle godine pogodila je i elementarna nepogoda, sa štetom procijenjenom na oko 550.000 kuna. U toj situaciji naši ljudi su pokazali da su solidarni i da još uvijek znamo pomagati jedni drugima. Osim ovih događaja u proteklom razdoblju, naravno, imali smo i drugih projekata i izazova.

U 2010. godini započet je projekt izgradnje distributivnog vodovoda za cijelu općinu u dužini od oko 15 kilometara, vrijedan oko 2,2 milijuna kuna. Projekt se realizira uz pomoć sredstava Ministarstva regionalnog razvoja, šumskog i vodnog gospodarstva, a do danas je završeno oko 7 kilometara cjevovoda. U ovoj 2011. godini nastavljamo s daljnjim ulaganjima u vodoopskrbni sustav, te je osim ovog distributivnog, u planu izgraditi i magistralni vodovod prema mjestu Piljenice, u dužini od oko 4,5 do 5 kilometara, koji je realno ostvariv projekt u ovoj godini, tim više što smo nedavno potpisali i Ugovor o sufinanciranju izgradnje ovoga projekta s Hrvatskim vodama vrijedan 300.000 kuna. Završetkom ova dva spomenuta projekta, zatvorit ćemo ciklus izgradnje vodoopskrbe na području naše općine – naglasio je načelnik Mario Ribar i nastavio:

Isto tako, veliki problem naše općine pitanje je i odvodnje, te s ponosom mogu reći da smo krenuli u rješavanje i ovih problema. Temeljem toga nedavno je potpisan ugovor s Hrvatskim vodama vrijedan 1,4 milijuna kuna, te će se u ovoj godini projekt izgradnje kolektora Ko1 i realizirati. Ovaj projekt je bitan, budući da njegovom realizacijom stvaramo pretpostavke za kompletnu odvodnju najgušće naseljenog dijela mjesta Lipovljani.

Od društvene komunalne infrastrukture u 2010. godini realiziran je projekt 1. faze obnove središnjeg parka u Lipovljanima. Radovi su iznosili oko 160.000 kuna, te uskoro kreće i 2. faza uređenja parka, a moram naglasiti da je radove financirala Sisačko-moslavačka županija. Isto tako, pomoću sredstava Ministarstva regionalnog razvoja RH realiziran je projekt izgradnje nogostupa u Zagrebačkoj ulici i Ulici Josipa Kozarca, a radovi su vrijedni oko 260.000 kuna istako je, u svom obraćanju načelnik Mario Ribar.

Govorio je još načelnik Mario Ribar o brizi za okoliš, uređenju zgrade knjižnice, obnovi Lipovljansih susreta i ostalim programima oživljavanja općine Lipovljani, te o ovogodišnjim planovima i projektima u izradi. Na kraju je zahvalio svima koji su financijski potpomogli realizaciju projekata općine Lipovljani, svim gospodarstvenicima i udrugama građana koje zdušno rade na prezentaciji općine Lipovljani i pozvao ih na dalju uspješnu suradnju.

Čestitke za ostvareno uputili su gosti

Nakon domaćina, riječ su na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Lipovljani u povodu Dana općine dobili i gosti.

Prvi je za govornicu stao dožupan Andrija Rudić koji je istakao izvrsnu suradnju županije i Općine Lipovljani, a posebno mu je drago što su, kako je rekao, zajednički obnovili Lipovljanske susrete, kulturnu i gospodarsku manifestaciju, koja je dignuta na državni nivo jer ju je otvorio Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske. Županija će i dalje pomagati projekte Općine Lipovljani.

Potom je u ime nazočnih državnih tajnika, sve prisutne pozdravio Željko Lenart, državni tajnik u Ministarstvu turizma RH, koji je zaželio da se odlična suradnja s Općinom Lipovljani nastavi i dalje. Ministarstvo je bilo, reče, generalni pokrovitelj manifestacije Lipovljanski susreti, a nastavit će suradnju i u ovoj godini jer u Općini Lipovljani imaju viziju i projekte kao poboljšati ovu lokalnu sredinu.

Za govornicu u Lipovljanima stala je i Marijana Petir. Istakla je zadovoljstvo što može zastupati i lobirati za odlične, ali i vrlo potrebite projekte Općine Lipovljani. Svi su oni, istakla je saborska zastupnica, u cilju gospodarskog razvoja ovog područja, a posebno je istakla da će projektirani prometni čvor, izlaz Lipovljani, na obližnjoj auto cesti do kraj godine dobiti i lokacijsku dozvolu.

Na kraju se svečanom skupu obratio i Josip Friščić, potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Hrvatske seljačke stranke. On je pohvalio rad Općine Lipovljani, Općinskog vijeća i svih koji predstavljaju općinu Lipovljani. Raduju ga, rekao je, izneseni podaci o realizaciji, ali i planu daljeg razvoja općine Lipovljani, pa se osvrnuo i na stalne najave o smanjenju lokalne samouprave. Istako je kako je i ovo primjer dobre organizacije lokalne samouprave i da negdašnja organizacija od 125 općina nije donijela razvoj kakav je trebao biti.

Kao potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić dao je podršku razvoju općine Lipovljani, njenim planovima i očuvanju njezinim prirodnih i kulturnih vrijednosti, čestitavši im na kraju, kao i svim njegovim imenjacima, blagdan Josipova.

Dodjela nagrada i nastup učenika Glazbene škole

Pri kraju svečane sjednice, po prvi puta, Općina Lipovljani dodijelila je svoja javna priznanja. Odluka je donesena na radnoj sjednici 4. ožujka, a dodijeljene su tri Plakete Općine Lipovljani.

Općinsko vijeće dodijelilo je Plaketu Općine Lipovljani profesoru Franji Rodiću, za promicanje dugogodišnjeg glazbenog djelovanja kroz udruge na području općine Lipovljani, te promicanju tradicijskih glazbenih izričaja u zemlji i inozemstvu.

Općinsko vijeće dodijelilo je Plaketu Općine Lipovljani Plesno navijačko-akrobatskom klubu ‘Iskrice’ za promicanje sportskog ugleda općine Lipovljani u zemlji i inozemstvu.

Također, Općinsko vijeće povodom Dana općine dodjeljuje Plaketu Općine Lipovljani saborskoj zastupnici, gospođici Marijani Petir, za izuzetne zasluge u razvoju općine Lipovljani i unapređenju kvalitete života u općini Lipovljani.

Uz čitanje detaljnijih podataka iz biografija nagrađenih, Plakete Općine Lipovljani dodijelili su Mario Ribar, načelnik Općine Lipovljani i Marijan Juran, predsjednik Općinskog vijeća Lipovljani.


Svečana sjednica u povodu Dana općine Lipovljani završena je odličnim nastupom učenika glazbene škole s područja općine Lipovljani. Nastupili su Iva Skoko uz klavirsku pratnju profesorice Lorene Krmpotić, Đuka Tomić i Luka Softa, Mihaela Hoško, Jakov Hrmo, Tomislav Brebrić i Maja Dam. Za sve goste i izvođače priređen je domjenak i zajedničko druženje.

Josipovo Dan Općine Lipovljani 2010.

“Josipovo 2010.”

Dan Općine Lipovljani 2010
U petak, 19. Ožujka 2010.god. povodom obilježavanja dana Općine, održana je svečana sjednica Općinskog Vijeća Općine Lipovljani u prostoru vijećnice Općine Lipovljani. Dan Općine Lipovljani veže se uz sv. Josipa, nebeskog zaštitnika Lipovljanske župe Osnovne škole Josipa Kozarca i cijele Općine Lipovljani.

Nakon izvedbe himne mješovitog pjevačkog zbora „Lira“ , pozdravom i minutom šutnje za sve poginule Hrvatske branitelje, svečanu sjednicu započeo je predsjednik Općinskog Vijeća Marijan Juran. U svom uvodnom govoru predstavio je čelnike Općine Lipovljani, istakao zadovoljstvo zajedničkim radom u obnašanju i obavljanju zadataka iz djelokruga lokalne vlasti te suradnje i transparentan odnos sa oporbom u rješavanju pitanja i aktualne problematike Općine Lipovljani.
Sa velikim zadovoljstvom pozdravljeni su brojni gosti iz udruga; kulturnih, društvenih, sportskih, vjerskih i političkih krugova kako iz Općine tako i okolnih gradskih te Županijskih, Državnih institucija i Hrvatskog Sabora.

Svojim prisustvom uz predsjednike udruga predstavnike institucija Općine, svečanost proslave dana Općine Lipovljani uveličali su; saborska zastupnica Marijana Petir, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i veza Ivica Perović i državni tajnik u Ministartvu turizma Željko Lenart, predsjednik Županijske skupštine Željko Kardaš, zamjenica gradonačelnika Novske Anka Vidmar Klasan kao i predsjednici Gradskog odnosno Općinskog vijeća Kutine Zlatko Babić i Popovače Ivan Pasanec, načelnik policijske postaje Novska Tomislav Milunić, Stanka Niko predsjednica udruge žena preslica iz prijateljske općine Sraćinec kod Varaždina, te svi ostali uvaženi gosti.

U nastavku svečane sjednice Općinskog Vijeća, uz ostalo u svom govoru,načelnik Mario Ribar je istakao da je cilj Općine Lipovljani omogućiti građanima kvalitetniji život kroz izgradnju komunalne infrastrukture, a kao najveća i najvažnija zadaća za Općinu Lipovljani na kojoj će se graditi budućnost je ekonomski razvoj je ostvariti boljitak kroz različite programe. Svi ti programi opisani su u nedavno donesenom strateškom planu gospodarskog razvoja Općine, u dokumentu koji će na transparentan način pokazati ono što radimo, čemu težimo i koje su naše namjere

Kroz nekoliko riječi potpore za ostvareno u proteklom periodu u svojem obraćanju skupu, gosti su aktualnoj vlasti i stanovnicima, uz čestitke za proslavu dana Općine Lipovljani, zaželjeli puno uspjeha i ostvarenje zacrtanih projekata, te što lakši i brzi razvoj Općine Lipovljani.

Saborska zastupnica Marijana Petir čestitala je čelništvu Općine na postignutim rezultatima te naglasila kako će, kao što je to činila i do sada, i nadalje podržavati sve dobre projekte Općine Lipovljani te pomoći u njihovoj realizaciji.

Nakon svečane sjednice održan je poseban kulturno umjetnički program za sve građane koji je organizirao Mješoviti pjevački zbor Lira pod nazivom Da te mogu pismom zvati na kojemu su nastupili, osim domaćina, gosti iz Zagreba Muška klapa Janjevo i gosti iz Popovače tamburaški orkestar KUD-a Popovača te Ženska skupina „Lepeze“ iz Lipovljana .

Koncert dalmatinskih pjesama pripremili su članovi mješovitog pjevačkog zbora „Lira“iz Lipovljana i na taj način doprinijeli proslavi Dana općine i Župe.
Na početku programa nazočnima su se obratili načelnik općine Lipovljani g. Mario Ribar i saborska zastupnica gđa. Marijana Petir .
Publika je uživala u brižljivo odabranom repertoaru pjesama u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora „Lira“ i besprijekornoj izvedbi solo dionica članova „Lire“ :Franje Vlahovića, Vladimira Kačmarčika,Igora Mutića, Sonje Rodić i Miroslava Horvata.
U drugom dijelu programa nastupila je muška klapa „Janjevo“ iz Zagreba, čiji je umjetnički voditelj Andro Bojanić, aktivni pjevač klape Grdelin.
Bilo je to ugodno iznenađenje za lipovljansku publiku. Gosti iz Zagreba izveli su nekoliko dalmatinskih i duhovnih pjesama.
Ženska skupina „Lepeze“ iz Lipovljana koja inače njeguje pjesme na češkom jeziku, isto se predstavila u dalmatinskom tonu.
U završnom dijelu koncerta publika je burnim pljeskom popratila nastup pjevačkog zbora „Lira“ uz pratnju tamburaškog orkestra KUD-a Popovača .
Spoj dalmatinske pjesme i slavonske tamburice bio je vrhunski doživljaj, a publika je izvođače nagradila burnim pljeskom i tokom cijelog koncerta uz izvođače pjevušila poznate melodije.

Oduševljenje publike večerašnjim koncertom poticaj je „Liri“ za dalji rad i organizaciju sličnih koncerata te uputila zahvalu za pripremu koncerta, umjetničkom voditelju prof. Franji Rodiću i prof. Draženu Mlakaru voditelju tamburaškog orkestra KUD-a Popovača.

Uslijedio je domjenak za sve goste i sudionike programa, a druženje su uljepšali zvuci tamburaškog sastava KUD-a „Lipa“ Lipovljani.