Josipovo 2009.
SV.misa u čast zaštitnika župe i Općine Lipovljani

Proslava Dana Općine Lipovljani 19.ožujka 2009. godine, u sklopu Sv. Josipa dana Župe Lipovljani uz brojna događanja započeo svetom misom u župnoj crkvi Svetog Josipa u Lipovljanima.

Brojni vjernici i Općinski dužnosnici prisustvovali su svečanom misnom slavlju i obilježavanju sv. Josipa zaštitnika župe i dana Općine, a uz svećenike iz susjednih župa i domaćina župnika Darija Šimića , čast da vodi misu je dobio bivši župnik Lipovljana, a sadašnji župnik u Međuriću Velečasni Stjepan Biber, koji je podsjetio vjernike na značenje simbolike u žrtvi sv. Josipa Radnika te ulogu u očuvanju obitelji i zajedništva.

Velečasni Stjepan Biber u svojem obraćanju podsjetio je vjernike na svoje sedmogodišnje vođenje ove župe te na preminulog svećenika Grkokatoličke župe sv. Ane, Jaroslava Leščešena, koji je u lipovljanima služio više od 20 godina, te isto tako nedavno preminulog župnika Ignacije Fostaća koji je u ovoj crkvi sv. Josipa služio ovim vjernicima 30 godina.

Na kraju Pozdravnim govorom i zahvalom svim prisutnim vjernicima obratio se župnik Dario Šimić, a slavljenje sv. Josipa zaštitnika župe završeno je tradicionalnim prolaskom svih svećenika i vjernika oko oltara.

 

 

Izložba likovnih radova Ivice Bilandžića

Poslije svete mise uz župski blagdan Sv. Josipa i Dan općine poseban događaj bilo je otvorenje izložbe likovnih radova slikara Ivice Bilandžića iz Kutine. Organizator izložbe u prostoru općinske vijećnice je Lipovljanski Ogranak Matice hrvatske. Znakovito je da je ovaj prostor prije točno pedeset godina bila učionica u kojoj je Ivica Bilandžić, odabirom svog učitelja likovne kulture Ivice Petravića imao prvu samostalnu đačku izložbu, rekao je predsjednik Lipovljanske MH Stjepan Crnko.

Uz zlatni jubilej Bilandžićeve dječačke palete o njegovom likovnom putu i motivima govorio je Dragutin Pasarić predsjednik Ogranka Matice hrvatske Kutina.

Uz javni prikaz Bilandžićevih djela spomenuo je 34 samostalne i nastupe na 176 skupnih izložaba. U rasponu motiva u raznim tehnikama Bilandžić je jednako blizak s ozračjem riječnih obala Pakre, Ilove, Lonje i morskih hridi, od starih mlinova sa slavonskih rječica do jedrenjaka na jadranskoj pučini.

No on je i gotovo hiperealističan, pogotovo kada donosi panoramu grada Kraljeve Velike, naglasio je Pasarić. Lijep broj prisutnih posebno je podsjetio na autorov Naftni ciklus, a čije je vrijednosti uvažavao i akademik Matko Peić.

Citirao je riječi iz jedne od posljednjih kritika koje je o Bilandžiću izrekla ocjenjujući radove na skupnoj izložbi u Rijeci prof. Mirjana Sakač. Ivica Bilandžić, majstor akvarela, ali i drugih tehnika studiozno prilazi temi, te s upravo opipljivom lakoćom uprizoruje motiv, udahnjuje mu atmosferu i naglašava osebujnu čistoću likovnosti. Izložbu Ivice Bilandžića otvorio je načelnik Općine Lipovljani Stjepan Markanović.

S obzirom da je autor pohađao osnovnu školu u Kraljevoj Velikoj i Lipovljanima naznačio je putem oba ogranka MH autorovu moguću i organizacijsku vezu za manifestacije likovnog života i u Lipovljanskom kraju.

 

 

Centralna svečanost proslave dana Općine Lipovljani

19. ožujka 2009. godine u večernjim satima u društvenom domu Općine Lipovljani uz bogat kulturno- umjetnički program inspiriran dugogodišnjim suživotom Hrvata i brojnih nacionalnih manjina održana je centralna svečanost proslave dana Općine Lipovljani.

U ime Općinskog vijeća predsjednik Mile Skoko, pozdravio je sve prisutne goste i uz kratak rezime rada u proteklom vremenu poželio uz čestitku i dobre želje za naredno razdoblje, a gostima ugodno druženje u našoj sredini.

Nakon pozdravnih riječi svim prisutnima, s radom Općinskog poglavarstva i uprave Općine, prisutne je upoznao općinski načelnik Stjepan Markanović.

U opisu aktivnosti koje je kao općinski načelnik i s poglavarstvom provodio, istaknuo je ostvarene ciljeve u proteklom periodu od kojih svakako treba izdvojiti izgradnju vodovodne mreže u dužini 12 kilometara i isto tako nesebičnu pomoć prisutnih gostiju u razdoblju 2004.-2005. godine, tadašnjeg župana Đure Brodarca i županijsko poglavarstvo u kojem je tada bila sadašnja saborska zastupnica gospođa Ivanka Roksandić, te je uz njihovu pomoć, a dijelom iz fonda za regionalni razvoj, prihodovano 2,5 milijuna kuna potrebnih za završetak prve faze izgradnje vodovoda čiji nastavak i kompletnu izgradnju očekujemo ove godine, a gradonačelniku grada Novske, gosp. Antunu Vidakoviću, zahvala za osiguranje tehničkih preduvjeta izgradnjom većeg kapaciteta magistralnog vodovoda prama Lipovljanima i stjecanjem preduvjeta za priključak cijele Općine Lipovljani na tu mrežu, a u pomoći su sudjelovali i ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva te Hrvatske vode.

Od značajnih projekata u proteklom razdoblju valja istaći izgradnju knjižnice, koja se nalazi u završnoj fazi građevinskih radova, a uz potporu ministarstva kulture i u budućnosti prema završetku i opremanju,sudjelovanje ostalih institucija, županijskih i državnih, u svrhu objedinjavanja i zaštite kulturnog stvaralaštva hrvatskih književnika, te svih udruga i manjina koje djeluju na našem području.
Uloženi su vrlo veliki napori za osiguravanje uvjeta za izgradnju čvorišta i izlaza sa autoceste Lipovljani što u gospodarskom smislu znači veliki napredak i osiguranje novih povezivanja i radnih mjesta te višestruku korist za žitelje cijele Općine Lipovljani.
Niskim komunalnim naknadama i komunalnim doprinosima ,Općinsko poglavarstvo i vijeće je u velikoj mjeri osiguralo razvoj malog i srednjeg gospodarstva poticanjem otvaranja novih kapaciteta i proširivanjem proizvodnji te otvaranjem novih pogona gdje se u proteklih 5 do 6 godina na područje Općine investiralo oko 15 milijuna eura, a time utjecalo na najmanju stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj.
U svom izlaganju općinski načelnik Stjepan Markanović, uz sve navedeno, ističe kako očekuje u završetak izgradnje kompletne vodovodne mreže za koji su sredstva većim djelom već osigurana, rješavanje dijela kanalizacijske mreže i kolektora, te izgradnje novog dječjeg vrtića za kojeg se očekuje pomoć Županije i Fonda za regionalni razvoj.
Svim mještanima sa željama za puno zdravlja, a gostima ugodan boravak u našoj sredini, svoje izlaganje je zaključio načelnik Općine Lipovljani Stjepan Markanović.

Ističući važnost povezivanja sv. Josipa kao župnog zaštitnika i proslave Dana Općine Lipovljani, župnik Darijo Šimić pozdravio se sve prisutne i podsjetio na suradnju koju ostvaruje posebice s načelnikom Općine Stjepanom Markanovićem te ostalim institucijama Općine, a posebno načinom na koji je još prije nekoliko mjeseci prihvaćen u ovoj sredini kao župnik župe sv. Josipa u Lipovljanima. Uz zahvalu za sve što je dosad učinjeno, u nadi za materijalnom i duhovnom obnovom, zaželio je svima uspjeh u budućem radu i životu te još bolju suradnju.

S neraskidivim vezama iz prošlosti te uz želje za još bolji gospodarski rast i bolju suradnju, obratio se gradonačelnik Grada Novske gosp. Antun Vidaković riječima ; „Poštovane Lipovljanke i Lipovljanci te prisutni gosti, svakome je poželjan uspješan susjed, čestitam vam na ovakvom uspjehu u gospodarstvu i neka vas vaš nebeski zaštitnik sv. Josip čuva i bude od pomoći da ostvarite sve svoje planove.“

Željko Lenart, dožupan Sisačko –moslavačke županije, istaknuo je kako su Lipovljani jedna mala općina na brežuljku nedaleko Kutine i Novske, pretežito poljoprivredni kraj, koji ima velike mogućnosti za razvoj i napredak uz ostvarenje zacrtanih planova i pametnu politiku općinskog rukovodstva, ima realne šanse za još brži napredak.

Saborska zastupnica Ivanka Roksandić ističe kako joj je izuzetna čast boraviti u Lipovljanima i kako to ime vrlo često spominje kao izvrstan primjer sloge i suživota različitih nacionalnih skupina i kako cjelina izuzetno dobro funkcionira. Istaknuvši knjižnicu kao kulturno obilježje Lipovljana i novi vrtić kao demografski pravac razvoja, svakako će u državnom proračunu pronaći mjesto i način za realizaciju i sufinanciranje, te uz aktualne probleme koje vežu recesija i vladine antirecesijske mjere za pomoć posrnuloj privredi, treba ići dalje i zajednički prebroditi ovu krizu te gospodarstvo postaviti na čvrste oslonce.Započeta je borba za očuvanje svakog radnog mjesta, a timeiosiguravanje sigurnije i bolje budućnosti za naše mlade. Uz obećanje za svesrdnu pomoć u rješavanju svih pitanja i problema, pozdravila je sve prisutne uz poruku „VJERUJTE U VAŠU OPĆINSKU VLAST, neka vas čuva vaš zaštitnik sv. Josip i sretan vam rođendan dragi moji Lipovljanci i Lipovljanke“

U nastavku programa svojim umijećem i uigranošću sve prisutne, a posebno goste, oduševili su Kulturno-umjetničko društvo „Lipa“, Lira, KPD Karpati, Matica slovačka, Češka beseda, a posebno je dojmio nastup plesno-akrobatske skupine „Iskrice“ koji su sa nekoliko vrlo zahtjevnih elemenata brojne posjetioce ostavili bez daha. Oduševljeni količinom izvođača u programu, gosti su se pitali gdje nalazimo toliko mladih i djece s toliko entuzijazma i želje za dokazivanjem.
Nakon uspješnog programa nastavljeno je ugodno druženje uz zvuke tamburaša „Lipe“i domjenak koji su pripremile članice Udruge žena „Ruže“ i Lovačkog društva iz Lipovljana.

Potezanje konopa

Prvi međunarodni turnir u potezanju užeta «Lipovljani 2009.»
Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata, Ogranak Lipovljani je u povodu obilježavanja Dana općine Lipovljani i «Josipova u Lipovljanima» organizirala 1. međunarodni turnir u potezanju užeta «Lipovljani 2009.» u subotu 21.03.2009. godine.

 

Na poziv lipovljanske Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata su se odazvale najjače ekipe u potezanju užeta i to upravo one koje slove kao nepobjedive u ovoj disciplini.
Na natjecanju su sudjelovale ekipe iz Crvenog Grma-Ljubuški, «Graničar» Metković, «Cibalija» Privlaka, «Sveto brdo» Lovinac-Sveti Rok, Jesenje, Konopaški klub Poreč, konopaši iz Matulja i domaćini konopaši Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, Ogranak Lipovljani. U pratnji ovih ekipa bili su i predstavnici gradova i općina i to zamjenik načelnika Ljuboškog gospodin Gojko Herceg, Metković – Anto Žderić, zamjenik načelnika Darde Vinko Milićević, predstavnik grada Poreča Eđidio Roša, načelnik općine Lovinac – Hrvoje Račić, te načelnik općine Matulji, Bruno Frlan.
Na otvorenju natjecanja ekipama se obratio predsjednik udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, Ogranka Lipovljani, Zlatko Bem, a natjecanje je otvorio načelnik općine Lipovljani, Stjepan Markanović.

Natjecanje je započelo u 15,30 sati postrojavanjem ekipa na rukometnom igralištu u centru Lipovljana, a natjecalo se «svatko sa svakim» na 2 dobivena povlačenja.
U ukupnom poretku je prvo mjesto osvojila ekipa iz Darde koja je dobila i prijelazni pehar, 2. mjesto osvojila je ekipa iz Poreča, a treći su bili konopaši iz Matulja.

U revijalnom dijelu nastupile su konopašice iz Kraljeve Velike, Piljenica i Banove Jaruge, prvo mjesto osvojile su «Veličanke» Kraljeva Velika, druge su bile DVD Banova Jaruga, a 3. mjesto su osvojile «Mlinarice» iz Piljenica.
Nakon natjecanja provedena je anketa o natjecanju, a ekipe su redom izrazile zadovoljstvo prijemom u Lipovljanima i organizacijom turnira i izrazile želju da se ovakvo natjecanje održava svake godine. Isto tako su ekipe pozvale domaćine da se odazovu na turnire koji će biti organizirani u gradovima i općinama koje su bile sudionici ovog natjecanja tijekom ove godine.

Ovo je bio još jedan događaj u kojem su dragovoljci i veterani domovinskog rata pokazali da su se znali boriti za samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske, ali i da u miru znaju čuvati dostojanstvo i uspomenu na događaje koji su promijenili povijest naše države.
Melita Mihalić

 

 

Sportske i zabavne aktivnosti uz dan općine Lipovljani


Uz svečani dio proslave Dana Općine Lipovljani koji je održan u četvrtak, zabavni i sportski program nastavljen je u petak kuglačkim turnirom KK Slavonac iz Lipovljana i subotu 21.ožujka 2009. Okupljanjem ribiča ŠRD Šaran iz Lipovljana u tradicionalnom natjecanju spremanja ribljeg paprikaša, Malonogometni turnir Kadeta, povlačenje konopa, pokaznom vatrogasnom vježbom, te u nedjelju Teniskim turnirom u dvorani Osnovne Škole J. Kozarca Lipovljani.

Umijeće majstora spremanja „Fiša“ ove godine je iskorištena da se počaste svi gosti sudionici raznih takmičenja ,a posebno zahtjevne goste velikog kapaciteta i snage, takmičare u potezanju konopa kojih je po prvi puta na međunarodnom nivou organizirala „Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata Ogranak Lipovljani“, a odazvalo se čak 9 ekipa u muškoj, te 3 ekipe u ženskoj konkurenciji.
Da je „fiš“ bio dobar i po mjeri pokazuju zadovoljni gosti kojih je bila puna sala doma te čak pomoćne sale i hodnici društvenog doma.
U sportski program proslave uključili su se i kadeti na malonogometnom turniru naših klubova ; Croatia Krivaj, Slavonac Lipovljani i Stari Grad Kraljeva Velika, koji su i uz prohladno vrijeme pokazali umijeće mlađih naraštaja i nadu u nastavak tradicije nogometa i takmičenja u našoj općini.
Izaslanike klubova, Načelnike Gradova i Općina „Konopaša“ koji su se odazvali natjecanju i Prvom Međunarodnom turniru potezanja konopa održanom u Lipovljanima primio je u vijećnici općinski načelnik Stjepan Markanović i predsjednik općinskog vijeća Mile Skoko, te zamjenik Franjo Capan.
U ugodnom druženju i razmjeni iskustava gostima su podijeljeni prigodni pokloni.

Idilu sportskih druženja nakratko su prekinule vatrogasne sirene i znak za uzbunu. Vatrogasna zajednica općine Lipovljani za sve prisutne organizirala je pokaznu vježbu gašenja požara na prostoru oko zgrade knjižnice u izgradnji smještenoj u samom centru Lipovljana, te spašavanje ozlijeđenih u automobilskoj nesreći korištenjem suvremenih alata za rezanje lima i slične namjene.
U vježbi su sudjelovale sve vatrogasne postrojbe u sastavu VZO Lipovljani i to: DVD Kraljeva Velika, DVD Krivaj, DVD Lipovljani, DVD Piljenice. Uspješnom simulacijom spašavanja unesrećenih pružena je prilika svim vatrogascima da u realnom vremenu vide i probaju takvu vrstu i tehniku rada sa suvremenim alatima, a zapovjednik Zlatko Pješ je uspješno koordinirao cijelom akcijom gašenja i spašavanja.
Nakon prezentacije snage i izdržljivosti konopaša u Sali društvenog doma podijeljeni su pehari pobjedničkim ekipama, a najjačoj ekipi iz Darde dodijeljen je prijelazni pehar za nastavak turnira slijedećih godina.
Osvajačima priznanja svim učesnicima i gostima turnira, načelnik Općine Lipovljani Stjepan Markanović, zaželio je puno uspjeha u budućim natjecanjima i da se ponovo sastanemo na slijedećim turnirima, te u Lipovljanima narednih godina. Ugodno druženje uz živu muziku i odličnu večeru nastavljeno je u kasne noćne sate.
Sportski program dana Općine Lipovljani završen je u nedjelju 22. Ožujka 2009. teniskim turnirom u sportskoj dvorani osnovne škole Josipa Kozarca Lipovljani.

Tako je završio tjedan raznih zbivanja u povodu Proslave Sv. Josipa zaštitnika župe i Dana Općine Lipovljani, a svaki posjetilac je mogao za sebe pronaći neku razonodu i ugodno provedeno vrijeme, a Lipovljanci su još jednom dokazali da su dobri domaćini.