Dan češke kulture u Lipovljanima prožet poezijom, plesom i glazbom

         Češka beseda općine Lipovljani, za svoje članove i goste priredila je Dan češke kulture/ Den české kultury u Lipovljanima, u subotu, 26. listopada. Ove godine naglasak je bio na češkoj glazbi i plesu. U glazbi su se istakli svirači limene glazbe iz Ivanovog sela kod Daruvara, a u plesu Češka beseda iz Zagreba, uz domaću plesnu skupinu, koja broji sve više plesača i plesnih parova.

         Dan češke kulture u Lipovljanima započeo je jednosatnim predavanjem o životu i rad Čeha, istaknutog učitelja i pisca, Vjenceslava Novaka. Predavanje je u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima održao Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba. Nakon predavanja održana je i promocija nove zbirke poezije Mirka Knjižeka iz Krivaja ‘Na pravome putu’.

         Večer glazbe i plesa, u okviru Češkog dana kulture, otvorila je Vjera Ožoga, potpredsjednica ČB općine Lipovljani, zahvalivši gostima za dolazak i pozdravivši sve članove i uzvanike. Program Dana češke kulture u Lipovljanima pratio je Slavomir Gogu, zamjenik veleposlanika u češkom veleposlanstvu u Zagrebu, i Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika općine Lipovljani. Uz njih, bili su tu Juraj Bahnik, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine grada Zagreba, Melita Lenička,  predsjednica Matice hrvatske općine Lipovljani i Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani.

         Pjevačka skupina ‘Lepeza’, nakon promocije zbirke poezije, zapjevala je i na večeri glazbe i plesa. Otpjevala je više čeških pjesama, nakon čega je i plesna skupina Češke besede općine Lipovljani otplesala nekoliko plesova.

Vrlo lijepe češke plesove, na lipovljanskoj pozornici, otplesala je i folklorna skupina Jeteliček, Češke besede grada Zagreba. Prisutni

gledatelji su ih nagradili velikim pljeskom za prikazane plesove.

Veliki pljesak zaradili su i mladi plesači Češke obeci Bjelovar. Brzi i okretni plesači pokazali su koliko ritma ima u češkim plesovima.

         Na kraju večeri glazbe i plesa, češke skladbe izveli su puhači limene glazbe Češke besede Ivano selo. Oni pronose duh češke glazbe kroz limenu glazbu, a svirali su u Lipovljanima jako puno. Na večeri glazbe, prije nastupa, u parku pred zgradom Društvenog doma, ali i nakon službenog dijela programa, i svaki put su oduševili slušatelje.

         Dan češke kulture, ČB općine Lipovljani završio je zajedničkom večerom i druženjem uz limenu glazbu ČB iz Ivanovog sela i svirače ČB općine Lipovljani.

Damir SMETKO