ČLANOVI OGRANKA MATICE HRVATSKE LIPOVLJANI ODRŽALI REDOVNU GODIŠNJU SKUPŠTINU

         Barem jedan kulturni događaj mjesečno organizirali su, ili pripomogli u njegovoj organizaciji, članovi Ogranka Matice hrvatske Lipovljani, tijekom prošle  godine. Na cjelokupni rad prisjetili su se na redovnoj godišnjoj Skupštini, koja je održana u petak, 1. ožujka.

         Skupštinu je otvorila i pozdravila članove Ogranka MH i goste, Melita Lenička, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Lipovljani. Istaknula je koko su 24 člana platila članarinu u prošloj godini, i oni mogu glasovati na Skupštini, dok ostali članovi koji nisu platili članarinu mogu biti na Skupštini, ali nemaju pravo glasati. Zahvalila je svima za plaćenu članarinu i za aktivnosti u prošloj godini.

         U izvješću o radu Ogranka Matice hrvatske Lipovljani za 2018. godinu, naglasila je kako su oni mala udruga, pa svoje programe izvode u suradnji s drugim udrugama i ustanovama. Nakon godišnjih Skupština, početkom prošle godine, sudjelovali su na Danima Josipa Kozarca, na kojima su novčano nagradili najbolju učenicu iz Lipovljana. To je bila Klara Ćosić, koja je na niz natjecanja bila među najboljima na razini županijskog natjecanja.

         U travnju su, u suradnji s Ogrankom MH Kutina i Udrugom žena ‘Mlinarice’ organizirali pjesničke susrete ‘Rijeka, šuma, nebo’, a došlo je 20-tak pjesnika i književnika. Uz promocije knjiga i prisutnost na drugim kulturnim događajima, u radu Ogranka Matice hrvatske Lipovljani, ističe se suorganizacija Ivanja u Piljenicama, krajem kolovoza uz organizaciju likovne radionice. Izložbe likovnih radova i književno-pjesničke večeri organizira zajedno s lipovljanskom knjižnicom. U Mjesecu hrvatske knjige nagrađuje najčitače Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima. Sudjeluju i na kulturnim događajima drugih organizatora tijekom prošle godine, naglasila je na kraju izvješća, Melita Lenička.

         Financijsko poslovanje vodila je članica Nada Toš koja je skupštini podnijela izvješće. U 2018. godini imali su ukupni prihod od 16.596 kuna, od čega iz proračuna Općine Lipovljani ukupno 13.600 kuna. Ukupni rashod prošle godine bio im je 15.897 kuna.

         Jednoglasno su usvojena podnijeta izvješća, kao i prijedlozi plana rada i financijskog poslovanja za 2019. i 2020. godinu. Na Skupštini je bilo prisutno 16 od 24 člana, a nakon održane Skupštine nastavljeno je i malo, zajedničko druženje. Podijeljena su tiskana izdanja Matice hrvatske, razgovaralo se o potrebi gostovanja kazališne predstave, a najavljena je izborna Skupština Ogranka Matice hrvatske Lipovljani, za godinu dana. Završnom riječju predsjednice Melite Lenička, koja je izrazila nadu da će svi predviđeni programi biti ostvareni tijekom ove godine i zajedničkim druženjem uz domaće specijalitete, završila je Skupština članova Ogranka MH Lipovljani.

Damir SMETKO