ČLANOVI ‘LIPE’ I PRIJATELJI IZ BIBINJA U LONJSKOM POLJU

Prolomila se, nenadano, ali odlično, izvorna dalmatinska pjesma kroz ravnicu zelenila Lonjskog polja, u nedjelju, 29. lipnja, u dvorištu Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje u Krapju. Zapjevali su ih, a kapela, članovi KUD-a Ivan Goran kovačić iz Bibinja kod Zadra, koje su članovi KUD-a ‘Lipa’ iz Lipovljana, njihovi domaćini, odveli na izlet u bujno zelenilo, želeći im pokazati ljepote lipovljanskog kraja i Lonjskog polja, te tako zahvaliti za njihov izvrstan nastup na obilježavanju 90. obljetnice KUD-a ‘Lipa’, dan prije.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Tako su na par sati, članovi KUD-a iz dalmatinskog Bibinja i obilja morskog plavetnila u kojem svakodnevno žive, zamijenili obiljem zelenila, boravkom u Krapju i na području Lonjskog polja, o kojemu im je govorio i kratki film pokazao Eduard Bogović, voditelj promidžbenih aktivnosti u Parku prirode Lonsko polje.

Gosti iz Bibinja, praćeni domaćinima iz Lipovljana, posjetili su sjedište Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje u Krapju, gdje su upoznati s Krapjem – selom graditeljske baštine, obnovom starih hrastovih čardaka, ali i poviješću posavskog kraja od nastanka Vojne krajine do uspostave Javne ustanove Lonjsko polje. Upoznati su s izvođenjem drvenog graditeljstva, ali i s florom i faunom ovog prostora i čitavog Lonjskog polja. Posebno je istaknuta uloga Lonjskog polja, kao retencije visokih i poplavnih voda Save, te njegovo značenje u svijetu močvara i kao vrlo značajnom staništu ptica u kojem boravi 251 zabilježena vrsta.

Za prijatelje KUD-a ‘Lipa’ iz Dalmacije bilo je to nešto novo što do sada još nisu vidjeli, od kada dolaze u Lipovljane. Bile su im zanimljive tradicijske vrijednosti posavskog kraja, kao i tradicijska  pjesma ‘Oj, Savice, tia vodo ladna…’, koja ih je inspirirala da nekoliko svojih tradicijskih pjesama o moru zapjevaju u moru močvarnog zelenila, na terasi ustanove ‘Lonjsko polje’, koja brine da park prirode ostane zaštićena cjelina tradicijskih vrijednosti.

Članovi KUD-a ‘Lipa’ ugostili su svoje prijatelje iz Bibinja u svojim obiteljima, bili su zajedno na misnom slavlju u župnoj crkvi u Lipovljanima na jutarnjoj misi, obišli Lonjsko polje i na zajedničkom ručku se oprostili, do novog susreta, u Bibinju ili na nekoj smotri folklora..   (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA