ČLANOVI KUD-A ‘LIPA’ VRLO USPJEŠNO NJEGUJU I IZVODE HRVATSKE I SLOVAČKE PJESME I PLESOVE

– Naporno je, i vrlo zahtjevno, održati 30 nastupa godišnje, no  članovi KUD-a ‘Lipa’ već niz godina svake godine po 30 i više puta nastupaju prigodnim folklornim programom na raznim smotrama i manifestacijama u Lipovljanima, po Hrvatskoj i u inozemstvu, u Slovačkoj i susjednoj Bosni i Hercegovini. Za to je potrebno uložiti jako puno truda i rada na vježbanju koreografija i nastupa, potrebno je potrošiti puno vrijeme na putovanja, potrebno je dati puno sebe za društvo, za našu ‘Lipu’, a mi to uspijevamo već niz godina. Zato se zahvaljujem svim članovima ‘Lipe’, njihovim obiteljima i svima koji nam u tome na bilo koji način pomažu – rekla je, među ostalim, Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’ iz Lipovljana, podnoseći izvješće o radu Kulturno-umjetničkog društva ‘Lipa’ tijekom 2015. godine.

Izvješće o radu KUD-a ‘Lipa’, Marica Tisaj podnijela je na redovnoj godišnjoj Skupštini, koja je održana u subotu, 5. ožujka u lipovljanskom Društvenom domu, i na kojoj se okupilo 60-tak članova društva, te 20-tak članova najmlađe plesne skupine, koja je svojim nastupom, uvježbanom koreografijom plesova i igara iz Međimurja, zatvorila ovogodišnju Skupštinu društva i pokazala da se uspješno radi s mladim naraštajem članova KUD-a ‘Lipa’.

Nakon otvaranja Skupštine i pozdrava upućenih gostima, voditeljstvo Skupštine preuzela je članica Martina Jurić, uz članove radnog predsjedništva Dubravku Musij i Dragicu Knežević. Podnesena su izvješća o radu i financijskom poslovanju za prošlu godinu, te predložen Program rada i financijskog poslovanja za ovu i 2017. godinu.

Vrlo detaljno izvješće o radu ‘Lipe’ podnijela je predsjednica društva, a financijsko poslovanje, u ime blagajnice, pročitala je Nataša Jajtić. U prošloj godini ‘Lipa’ je ostvarila ukupni prihod u iznosu od 72.034 kune, od čega 53.000 kuna iz Proračuna općine Lipovljani, a ostala novčana sredstva iz drugih izvora, kroz sufinanciranje ponuđenih projekata. Za rad društva, uglavnom putovanja i nastupe, ali i ostale potrebe u društvu, ukupni rashodi su iznosili 69.414 kuna, pa su prošlu godinu zaključili s 1.942 kune ostatka, što će prenijeti za rad ‘Lipe’ tijekom ove godine.

Članovi nazočni na Skupštini, bez rasprave su prihvatili podnesena izvješća, a podržali su Plan rada i nastupe ‘Lipe’ u ovoj godini, u kojoj je planirano također 30-tak nastupa, te ostvarenje prihoda od 55.000 kuna.

Članovi KUD-a ‘Lipa’ osim njegovanja hrvatskog folklora, gotovo 20 godina surađuju s Maticom slovačkom u Lipovljanima na očuvanju slovačke folklorne baštine, koju potpomaže Matica slovačka. Takav zajednički rad kroz godine donio je članovima ‘Lipe’ gotovo svake godine odlazak u Slovačku na gostovanja i smotre, a Matici uspješan rad na očuvanju kulturne tradicije doseljenih Slovaka.

– To je još jedan uspješan, zajednički rad nas u Lipovljanima, koji i na taj način predstavlja našu sredinu, naše zajedništvo i naše ljude i članove – naglasio je Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, na Skupštini KUD-a ‘Lipa’, obraćajući se kao gost na Skupštini. I drugi gosti: Stjepan Markanović, Franjo Vlahović i Mirjana Jansky, pohvalili su rad članova ‘Lipe’.

Njihove nastupe i predstavljanje Lipovljana u drugim sredinama, dugogodišnji uspješni rad i angažiranje oko ‘Lipovljanskih susreta’ pohvalio je i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, i čestitao svim članovima na uspjesima i odricanjima koje imaju da bi aktivno radili u KUD-u ‘Lipa’. Zaželio im je uspješni rad i ubuduće, a Općina Lipovljani će i nadalje financijski pratiti rad društva.

Skupština je zaključena pozivom svim mladima da se uključe u rad KUD-a ‘Lipa’, te odličnim nastupom najmlađe plesne skupine u pratnji tamburaša. Članovi i gosti nastavili su se družiti, uz svoje tamburaše, i nakon Skupštine, a sve to pokazuje odličan rad u društvu.

Damir SMETKO