Članovi KUD-a ‘Lipa’ iz Lipovljana nastupili u Kukljici na otoku Ugljanu

         Plesači i tamburaši Kulturno-umjetničkog društva ‘Lipa’ iz Lipovljana, u subotu, 3. kolovoza nastupili su na revijalnoj smotri folklora koju je organizirao KUD ‘Kukljica’ iz Kukljice na otoku Ugljanu. Lijep nastup s lipovljanskim pjesmama i kolima, upotpunili su još dodatno, tamburaši ‘Lipe’, za što su dobili pohvale domaćina, ali i velikog broja gostiju koji se odmaraju u Kukljici.

         Na revijalnoj smotri folklora u Kukljici sudjelovala u 4 kulturno-umjetnička društva, a organizirana je u čast i na spomen 505. godine slavljenja nebeske zaštitnice Kukljice – svete ‘Gospe od Sniga’, odnosno Gospe Snježne, čiji se blagdan slavi svake godine 5. kolovoza. Uz članove KUD-a ‘Lipa’ iz Lipovljana i domaćina iz Kukljice, na smotri su još nastupili članovi KUD-a ‘Sveti Luka’ iz obližnjeg Ždrelca i članovi KUD-a ‘Sveti Ante’ iz Nadina.

         Revijalna smotra folklora u Kukljici započela je mimohodom folkloraša, uz obalu mora do centra Kukljice. KUD ‘Lipa’, jedini je, od četiri KUD-a na smotri, imao tamburaše, pa je mimohod obalom i nastup na pozornici u središtu Kukljice prošao vrlo zapaženo i s puno pozornosti i pljeska.

         Smotru folklora u Kukljici otvorio je Marin Boško, načelnik općine Kukljica, a domaćini su se prvi predstavili pjesmama i kolom. Potom su na pozornici izašli članovi KUD-a ‘Sveti Ante’ iz Nadina, čije članice nose živopisne i upečatljive pregače, a predstavili su se, također, pjesmama svoje tradicijske baštine.

         Na kukljičkoj pozornici, u vrućoj subotnjoj večeri, potom je zaigrano lipovljansko kolo i pjesme, a nakon njih vrlo lijepo su svoje tradicijske pjesme, posvećene moru i mornarima, otpjevali članovi KUD-a ‘Sveti Luka’ iz Ždrelca. Svako društvo dva puta je nastupalo s programom od 15-tak minuta, a drugi puta ‘Lipu’ su predstavili tamburaši sa slavonskim pjesmama, za čiju izvedbu su dobili veliki pljesak od zadovoljnih gledatelja.

         Revijalna smotra folklora u Kukljici na Ugljanu završila je pjesmom: ‘Kome bi šumilo more moje sinje .. ‘a zapjevali su je, zajednički, na pozornici svi sudionici programa iz sva četiri društva. Domaćini su se i prigodno zahvalili gostima na nastupu, a zahvalnicu je primila Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’, koja i inače ulaže iznimni trud u rad i nastupe KUD-a ‘Lipa’ i predstavljanje lipovljanske kulturne raznovrsnosti.

    Domaćini su, nakon programa smotre, organizirali i zajedničko druženje u općinskoj vijećnici za sve sudionike programa. Na njemu su tamburaši KUD-a ‘Lipa’ svojom svirkom održavali veselo i raspjevano raspoloženje, uz pjevače KUD-a iz Ždrelca. Ovo gostovanje na moru, inače, svojom odličnom svirkom, obilježili su tamburaši ‘Lipe’. Svirali su, odlično, u svakoj prigodi, pa tako i na trajektu, između Biograda i Tkona, što su sa velikim iznenađenjem i zanimanjem pratili i prisutni turisti, ali i posada trajekta.

         Nakon prespavane noći i doručka, kod svojih domaćina iz KUD-a Kukljica, članovi KUD-a ‘Lipa’, na povratku kući obišli su Ždrelac na otoku Pašmanu. Gostovanje na moru i nastup KUD-a ‘Lipa’ pred mnogobrojnim turistima ostvaren je i ove godine, a tako je nastavljena i dugogodišnja suradnja članova ‘Lipe’ i članova ‘Kukljice’, na obostrano zadovoljstvo.

Damir SMETKO