ČLANOVI ‘KARPATA’ ODRŽALI REDOVNU IZBORNU GODIŠNJU SKUPŠTINU

Članovi Kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinaca ‘Karpati’ iz Lipovljana, održali su u subotu, 28. siječnja redovnu izbornu godišnju Skupštinu društva. Skupštinu je vodio Ivan Semenjuk, predsjednik ‘Karpata’, a na Skupštini su izbrani članovi novog Predsjedništva i Nadzornog odbora udruge, koji će na svojoj prvoj sjednici izabrati novog predsjednika i ostale članove čelništva društva.

                Na svim nastupima ‘Karpata’ pjevaju članovi mješovitog zbora. Izvođenjem himni i nekoliko ukrajinskih pjesama, otvorili su ovogodišnju Skupštinu i podsjetili sve prisutne na dosadašnje nastupe. Osim članova zbora, prije početka rada Skupštine, nastupili su i najmlađi članovi društva s plesnom točkom. Dobili su veliki pljesak za nastup jer nekoliko mladih plesača još ni u školu ne ide, a s vježbanjem su započeli u jesen prošle godine.  

                Od stotinu članova društva, na redovnoj izbornoj Skupštini bilo je prisutno 70-tak članova. Skupština je održana u ozračju zadovoljstva jako dobrog rada ‘Karpata’ u prošloj godini, i s ponosom na veliki broj njihovih aktivnosti. Istaknuta je i zajednička suradnju s grkokatoličkom župom sv. Ane u Lipovljanima, na osnovnoj zadaći ove udruge građana, a to je očuvanje jezika, vjere i ukrajinske kulture među potomcima doseljenih Ukrajinaca, na područje današnje općine Lipovljani. KPD ‘Karpati’ ove godine puni 25 godina uspješnog rada i djelovanja, pa će cijela nastupajuća godina biti u znaku ovog vrijednog jubileja.

                Ivan Semenjuk, predsjednik društva, pročitao je izvješće o radu ‘Karpata’ u 2016. godini, u kom se posebno ističu dvije aktivnosti. To su prošlogodišnji ‘Lipovljanski susreti’ na kojima je zemlja partner bila Ukrajina, a članovi ‘Karpata’ bili domaćini gostima iz ukrajinskog Užgoroda, a ujedno, i izvođači programa u ime Ukrajinske zajednice RH na otvaranju ove manifestacije nacionalnih manjina RH. Druga važna aktivnost na kojoj su se iskazali bila je središnja godišnja manifestacija pjesme i plesa Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj, održana u Lipovljanima početkom listopada prošle godine na kojoj su ugostili 10-tak društava, uz organiziranje likovne izložbe Ukrajinaca u Hrvatskoj. 

                U prošloj godini, za rad, nastupe i putovanja ‘Karpati’ su ostvarili ukupni prihod u iznosu 55.460 kuna, od čega su preko Savjeta za nacionalne manjine RH primili 43.000 kuna, a od Općine Lipovljani 9.000 kuna. Ukupni rashod iznosio im je 58.240 kuna, a najviše novca, ukupno 23.000 kuna, utrošili su na prijevoz i 9.000 kuna za nastupe. Rashodi su im tako u prošloj godini bili veći za 2.780 kuna od prihoda, a manjak su pokrili novcem ostalog od poslovanja iz prijašnjih godina. Izvješće o financijskom poslovanju društva podnijela je blagajnica Ankica Mrkša, koja je predložila i financijski plan rada društva u 2017. godini u kojoj će im za planirane aktivnosti trebati 83.000 kuna, od čega iz držanog proračuna planiraju 63.000 kuna, a iz proračuna Općine Lipovljani, 10.000 kuna.

                Članovi ‘Karpata’ prihvatili su izvješća bez rasprave, nakon čega su predloženi novi članovi Predsjedništva i Nadzornog odbora, koji će četiri slijedeće godine voditi ovo društvo. U novo Predsjedništvo udruge izabrani su: Ivan Semenjuk, Mirko Fedak, Zoran Gaćeša, Štefka Semenjuk, Ankica Mikša, Štefica Hoško, Zlatko Knjižek, Ankica Holovčuk, Mira Ardan, Martina Lasek i Marica Šegotić. U Nadzorni odbor udruge izabrani su: Ivica Ardan, Bogdan Hnatjuk i Natalija Lasek. Na prvoj sjednici oni će izabrati predsjednika udruge i druge funkcije potrebne za rad udruge.

                Na kraju Skupštine, prošlogodišnji rad članova ‘Karpata’ pohvalio je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, i zahvalio svima koji vrlo aktivno rade u udruzi, posebno za angažiranje na prošlogodišnjim ‘Lipovljanskim susretima’. Za dobar rad i zajedničku suradnju, članovima ‘Karpata’, zahvalili su i ostali gosti: Nevenka Zorić u ime MPZ ‘Lira’, Miro Horvat u ime Udruge umirovljenika općine Lipovljani, Marija Ćosić u ime KUD-a ‘Lipa’, Marijan Kadliček u ime Češke Besede općine Lipovljani, Josip Krajči, u ime Matice slovačke i o. Igor Grahovac – Fedešin, župnik grkokatoličke župe u Lipovljanima.   

                Nakon godišnje Skupštine nastavljeno je zajedničko druženje u lipovljanskom Društvenom domu.

Damir SMETKO