ČEŠKA BESEDA OPĆINE LIPOVLJANI I DRUŠTVO UKRAJINACA ‘KARPATI’ IZ LIPOVLJANA USPJEŠNO SU NASTUPILI U KRAPJU

Članovi Češke besede općine Lipovljani i ukrajinskog Kulturno-prosvjetnog društva ‘Karpati’, iz Lipovljana, sudjelovali su u subotu, 15. rujna, na ovogodišnjem Danu europske kulturne baštine u Krapju. Zajedno s još 4 društva, koja njeguju plesnu i pjevačke kulturnu baštinu, nastupili su tijekom programa svečanog otvorenja Dana europske kultune baštine.

                U Krapju – selu europske graditeljske baštine, na području susjedne općine Jasenovac, svakog se rujna održava zanimljiva manifestacija Dana kulturne baštine, u znak sjećanja na proglašenje Krapja, mjestom izuzetne tradicijske baštine. Udruge iz Lipovljana, ali i stanovnici općine Lipovljana dolaze u Krapje, na programe manifestacije, a ove godine zaplesali su i zapjevali članovi Češke besede i društva ‘Karpati’. Domaćini iz Krapja, ali i njihovi gosti, među kojima je bio i Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, sa zadovoljstvom su pogledali nastupe članova Češke besede i ‘Karpata’, nakon čega su ih nagradili velikim pljeskom.

                Osim nastupa Češke besede i ‘Karpata’, na izložbenim štandovima u Krapju, svoje radove izrađene tradicijskom vještinom heklanja, predstavila je Ankica Kurbanović iz Piljenica. Sve to pomaže dobroj i sve raznovrsnijoj turističkoj ponudi  jasenovačke Posavine, koja turistima za sada nudi ljepotu obala Save i drvene čardake – bisere graditeljske baštine. Na žalost, svake godine je osjetno sve manje stanovnika u jasenovačkoj Posavini, i sva tradicijska baština ovog prostora je u jednoj velikoj opasnosti od padanja u zaborav i nepovratan gubitak iz kulturnog nasljeđa budućih generacija.

Damir SMETKO