Božićni koncert udruga općine Lipovljani

         U vrijeme došašća, udruge koje djeluju kroz kulturne programe, na području općine Lipovljani održavaju svečani koncert posvećen Božiću i božićnim običajima. Ovogodišnji ‘Božićni koncert’ održana je ranije, ususret Božiću, kako bi još više približio radost iščekivanja Božića, a organizator je bio KUD ‘Lipa’ iz Lipovljana.

         Nakon uvodne božićne pjesme, sve posjetitelje, goste i izvođače programa, pozdravila je Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’. Zahvalu za još jedan zajednički nastup, u kojem će se vidjeti svo bogatstvo božićnih napjeva, među žiteljima Lipovljana, i sva ljepota i raznovrsnost hrvatskih božićnih  pjesama, uz najljepše želje za Božić, svim prisutnim uputio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

         Nakon pjevačke skupine odraslih članova KUD-a ‘Lipa’, i mlađa folklorna skupina KUD-a ‘Lipa’ otpjevala je nekoliko božićnih pjesama, uz pratnju tamburaške skupine.

         Mješoviti pjevački zbor ‘Lira’ izvodi raznovrsne božićne pjesme. Na ovom Božićnom koncertu izveli su tri pjesme; ‘Kad se Isus rodi’, ‘Anđelska se pjesma čuje’ i ‘Feliz Navidad’, pod ravnanjem prof. Franje Rodića.

         ‘Radujte se narodi’, među ostalim, zapjevala je pjevačka skupina umirovljenika ‘Perunika’, koju vodi Vladimir Dorić. Pjevačka skupina umirovljenika broji do 20 članova i redovito se odaziva na koncerte u Lipovljanima, ali i u okviru umirovljeničkih udruga. Pjevaju hrvatske božićne pjesme, uz prisjećanje na dane svog djetinstva.

         A božićne pjesme Ukrajinaca dočarali su članovi pjevačke skupine Kulturno-prosvjetnog društva ‘Karpati’ iz Lipovljana, pod vodstvom Marije Poljak. Otpjevali su tri pjesme kroz koje se moglo osjetiti kako duh Božića živi u drugim podnebljima.

         Uz glazbenu pratnju voditelja Slavka Kupskog i prof. Franje Rodića, češke božićne pjesme otpjevala je i pjevačka skupina ‘Lepeze’ koja djeluje u okviru Češke besede općine Lipovljani.

         U drugom izlazu na pozornicu, u okviru ovog ‘Božićnog koncerta’, pjevački zbor ‘Lira’, predstavila se i s božićnim pjesmama iz Slovačke, u ime Matice slovačke Lipovljani.

         Kako su pjesmom otvorili, tako su s pjesmom i nastupom svojih tamburaša, članovi KUD-a ‘Lipa’ i završili Božićni koncert. Tamburaši uvijek naprave dobra ugođaj, a uz njihov ovogodišnji drmeš, članice Lipe su i zaplesale.

Damir SMETKO