BOŽIĆNI KONCERT U ŽUPNOJ CRKVI

Na blagdan sv. Stjepana, u subotu, 26. prosinca, u župnoj crkvi u Lipovljanima, održan je Božićni koncert pjevača i svirača lipovljanskih udruga. S velikim brojem božićnih pjesama nastupili su Mješoviti pjevački zbor ‘Lira’, pjevački zbor KPD-a ‘Karpati’ i pjevačka skupina ‘Lepeza’ Češke besede,te tamburaši KUD-a ‘Lipa’, a tom prigodom božićnu čestitku uputio je i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani.

Božićni koncert članova udruga u kulturi iz Lipovljana, prijašnjih godina održavan je u Društvenom domu, no ove godine pjevački zbor ‘Lira’ odlučio je Božićni koncert održati u crkvi. Uz postavljene jaslice, ispod oltara sv. Josipa, božićne pjesme još su svečanije zvučale. Posjetitelji, kojih se okupio velik broj, uživali su u božićnom ugođaju, uz pjesme na hrvatskom, ukrajinskom, slovačkom i češkom jeziku, u božićno ukrašenoj župnoj crkvi.

Mirjana Janski, otvarajući ovogodišnji Božićni koncert, pozdravila je sve posjetitelje i najavila program. Prije samog koncerta, prigodnu pjesmu: ‘Moja lutka’ izrecitirala je Ema Franić. Potom je Mješoviti pjevački zbor ‘Lira’, pod vodstvom prof. Franje Rodića otpjevao: Prva je vura, Dobre zdravi, O kakva svetlost, Plesajte, krestanija, Gle, svjetlost tu o ponoći, Narodil sa Spasitel i Rodio se Kralj, a dio pjesama pratili su i tamburaši KUD-a ‘Lipa’.

Pjevački zbor Kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca ‘Karpati’ otpjevali su: Nebo i zemna, Devnaja novena i Na nebi zirka, uz vodstvo i pratnju Marije Poljak.

Pjevačka skupina ‘Lepeza’ Češke besede općine Lipovljani izvela je: Andjel pastižum zvjestoal, Kirie eleison i Aj dnes v Betlemje.

Prije završetka Božićnog koncerta, u ime ‘Lire’, organizatora koncerta, još jednom je svima upućena zahvala za dolazak na koncert, a čestitkama se pridružio i općinski načelnik Mario Ribar. On je izvođačima čestitao na izvedenim pjesmama, a svima je uputio poziv na zajedništvo i solidarnost, te je još jednom čestitao svima božićne blagdane i uputio najbolje želje za Novu godinu.

Ovogodišnji Božićni koncert u Lpovljanima završio je zajedničkom pjesmom svih zborova, a otpjevane su: Tiha noć i Narodi nam se, uz dugi pljesak prisutnih posjetitelja.

Damir SMETKO