BOGAT PROGRAM ZA ‘DAN ČEŠKE KULTURE’ U LIPOVLJANIMA

Češka beseda općine Lipovljani, u suradnji sa Savezom Čeha RH, organizirala je ‘Den česke kultury v Lipovlanech’ (‘Dan češke kulture u Lipovljanima’), tradicionalni jednodnevni program u kojem se predstavlja kultura Čeha i šire spoznaje o raznim područjima života na kojima izuzetan doprinos daju pripadnici češke narodnosti, a da to nisu samo ples i pjesma. ‘Dan češke kulture’ ove godine održan je u subotu, 14. studenog, a domaćin je bila Narodna knjižnica i čitaonica Lipovljani.

Dok je prošle godine tijekom ‘Dana češke kulture’ naglasak bio na graditeljskoj i kulturnoj baštini čeških gradova i proizvodnji piva, kao češkoj izvrsnosti, ove godine posebno je naglašena povezanost Hrvatske i Češke, i povijest hrvatsko-čeških odnosa, čije veze postoje stoljećima, iako Hrvatska i Češka nisu susjedne države. Uz to, govorilo se o sadašnjoj brizi za očuvanje identiteta pripadnika nacionalnih manjina, o povijesti njihove etnografije, a na kraju je održana i promocija tiskane knjige o 10 godina obnovljenog rada Češke besede općine Lipovljani.

‘Dan češke kulture’, otvorile su članice ‘Lepeze’, pjevačke skupine Češke besede općine Lipovljani, pjevajući češke pjesme, a Mirko Knjižek, predsjednik Češke besede pozdravio je goste i posjetitelje ‘Dana’. Program su uveličali Libuše Stranjik, predsjednica Saveza Čeha RH, Lidija Dujmenović, direktorica NIU Jednota iz Daruvara, Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva prijateljstva iz Zagreba, Vlado Klasan, gradonačelnik Novske, Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani i predsjednici udruga s područja općine Lipovljani.

Na organizaciji ‘Dana češke kulture’, ali i stalnim aktivnostima na prezentaciji kulturne baštine češke nacionalne manjine u Hrvatskoj, na sudjelovanju u organizaciji programa ‘Češka – zemlja partner’ na ‘Lipovljanskim susretima 2015,’ te predstavljanje Lipovljana, nastupima po Hrvatskoj i u inozemstvu, rad članova Češke besede općine Lipovljani pohvalila je i za Taj doprinos javno zahvalila Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća, u svoje i ime Maria Ribara, općinskog načelnika. Naglasivši da je Češka beseda općine Lipovljani jedna od manjih Beseda, ali da je vrlo aktivna i ima kvalitetan rad, njihove aktivnosti pohvalila je i Libuše Stranjik, predsjednica Saveza Čeha RH. Na početku ‘Dana češke kulture’ odana je i minuta šutnja za umrle članove Besede, ali i člana Karla Sojaka, koji je preminuo prije nekoliko dana.

Polusatnu prezentaciju, popraćenu fotografijama i dokumentima, za prisutne goste i posjetitelje obrazložio je Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva prijateljstva iz Zagreba. U njoj je izneseno mnogo povijesnih osoba, i događaja, koji su ”vezali” Češku i Hrvatsku tijekom niza stoljeća, iz svih područja kulture i života, ali i načini na koji su im se odužili u Hrvatskoj i Češkoj. O Lipovljanima kao hrvatskoj metropoli nacionalnih manjina, govorio je Dragutin Pasarić iz Kutine, a o povijesnom razvoju etnografskih predmeta kod nacionalnih manjina, s naglaskom očuvanja kulturne tradicije svojih predaka, na ‘Danu češke kulture’ govorila je i Slavica Moslavac, ravnateljica Muzeja Moslavine.

Nakon objašnjenih tema, na flauti je zasvirala Iva Skoko iz Lipovljana, a potom je održana i prezentacija knjige: ‘Češka beseda općine Lipovljani 2004.- 2014.’

Damir SMETKO