Bogat program pjesama i plesova na ‘Ukrajinskoj večeri’ u Lipovljanima

         Jedna od najboljih, najraznovrsnijih i najobimnijih ‘Večeri ukrajinske pjesme i plesa’, što se već niz godina održava u Lipovljanima, održana je u subotu, 6. listopada u Društvenom domu. Cilj ukrajinskih društava je da na ‘Večeri pjesme i plesa’ pokažu sačuvane tradicijske pjesme i plesove svojih predaka, kako se ne bi zaboravili i kako bi ih prenosili na mlađe generacije.

         Ovogodišnju ‘Ukrajinsku večer’, bila je međunarodna priredba, a otvorili su je domaćini, pjevački zbor KPD ‘Karpati’, himnama i pjesmom. Potom je goste, sve gledatelje i izvođače programa pozdravio, i zahvalio im na dolasku, Ivan Semenjuk, predsjednik lipovljanskih ‘Karpata’.

         U ime Općine Lipovljani riječi pohvale i čestitke društvu na vrlo velikoj aktivnosti i uspješnom radu, na otvaranju ovogodišnje ‘Večeri pjesme i plesa’, uputio je s pozornice i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Zahvalu za poziv, čestitke na radu i zadovoljstvo što je došao u Lipovljane, izrekao je i Sergij Goropaha, otpravnik poslova u Ukrajinskom veleposlanstvu u Zagrebu, koji obnaša dužnost privremenog veleposlanika.

         Voditeljice programa Marija i Zdenka, najavljivale su izvođače programa na ukrajinskom i hrvatskom jeziku, a nakon prigodnih obraćanja, s nastupom su započeli učenici Osnovne škole Josipa Kozarca iz Lipovljana, koji uče ukrajinski jezik, a od ove školske godine uči ih učitelj Davor Lagudza. Nakon njih, nastupila je i mala plesna skupina KPD ‘Karpati’ iz Lipovljana koja već ima veliki broj nastupa.

         Nakon članova domaćeg društva, koji su pokazali na koje sve načine čuvaju svoje ukrajinske običaje, govor i kulturu, kao posebni gosti nastupili su članovi KUD-a ‘Hruševec Kupljenski, s područja grada Zaprešića. Oni su izveli koreografiju: ‘Kak se popevalo i tancalo pri nas’ s 4 pjesme i plesa, pa je suradnja Hruševljana i Lipovljanaca tako nastavljena na pozornici, s pjesmom i plesom.

         Dugogodišnja suradnja ‘Kaprata’ i pjevačkog društva ‘Lira’ dovela je i domaće mješovito pjevačko društvo ‘Liru’ na ‘Večer ukrajinske pjesme’. Iako pjevaju velik broj raznih pjesma, sada su nastupili s tri hrvatske pjesme, za što su nagrađeni velikim pljeskom.

         Od ukrajinskih društava prvo je, u Lipovljanima, nastupilo KPD ‘Taras Ševčenko’ iz Kaniže, koje je nastupilo s ‘mladim’ snagma, a izveli su tri koreografije Čerevečki, My Ukrajinci i Hopak.

         Potom su na pozornicu došli članovi Udruženja Ukrajinaca ‘Verhovena’ iz Gradiške u BiH. Muška vokalna grupa Verhovena njeguje tradiciju zborskog pjevanja pa su otpjevali tri ukrajinske narodne pjesme: V mojemu sadočku, Kopav, kopav kriničenjki i Nalivajte bratja kristalevi čaši.

         Udruženje Ukrajinaca ‘Zlatni klas’ iz Prnjavora, u BiH, najmlađe je ukrajinsko društvo jer djeluju tek tri godine. Ipak, na lipovljanskoj pozornici  otplesali su dvije različite izvedbe istog plesa Hopak i za obje izvedbe zaradili veliki pljesak.

         Na ‘Večeri ukrajinske pjesme i plesa’ nastupilo je i KPD ‘Ukrajina’ iz Slavonskog Broda, jedno od najstarijih društava ukrajinskih društava u Hrvatskoj. Društvo okuplja oko 100 članova, a njihove izvedbe plesova i običaja su na visokoj razini. Pjevački zbor zapjevao je pjesme ‘Hej sokoly’ i ‘Nalivajmo bratja’, a folklorna grupa nastupila je s dvije koreografije.

Na kraju ovogodišnje ‘Ukrajinske večeri’ predstavili su se i gosti iz Srbije, Udruženje za njegovanje ukrajinske kulture ‘Kolomejka’ iz Sremske Mitrovice, koja je ove godine već proslavila 40  godina uspješnog rada. Pjevačke skupine ovog društva otpjevale su tri pjesme, a na završetku ‘Ukrajinske večeri’ u Lipovljanima uslijedio je još jedan ‘Hopak’, uz ‘Kozačok’, najpoznatiji i najizvođeniji ukrajinski ples.

Za sve izvođače u programu članovi društva Ukrajinaca iz Lipovljana pripremili su večeru i zajedničko druženje.

Damir SMETKO