BOGAT PROGRAM FOLKLORNIH NASTUPA NA DANU KUD-a ‘LIPA’ U LIPOVLJANIMA

Bogat i raznovrstan program očuvanja i predstavljanja tradicijske kulturne baštine, prije svega pjesme, plesova i običaja, izveden je na 11. Danu KUD-a ‘Lipa’ iz Lipovljana. Uz domaće plesače i pjevače, GEDSC DIGITAL CAMERApredstavili su se kulturno-umjetnička društva od Slavonije do Dalmacije pa su Lipovljanci mogli vidjeti veliku raznolikost hrvatskih pjesama i plesova, narodnog blaga kojeg čuvaju društva diljem zemlje.

Ovogodišnje 11. Dane KUD-a ‘Lipa’ otvorila je Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, a tom prilikom zahvalila se svim plesačima i pjevačima na utrošenom vremenu kod očuvanja i prezentiranja tradicijskih pjesama i plesova, kako članovima društva u Lipovljanima, tako i svim gostima koji su došli u Lipovljane. Prije toga, sve posjetitelje, goste i izvođače, u ime domaćina, pozdravila je Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’, koja je zahvalila i svima koji su pomogli da se tradicija Dana KUD-a ‘Lipa’ održi čitavo desetljeće, pomažući društvo materijalno, ili uporno radeći na učenju i prenošenju tradicijske baštine.

GEDSC DIGITAL CAMERADan KUD-a ‘Lipa’ bila je i prilika da sve njegove sekcije pokažu što su pripremali u protekloj godini, koje su običaje ili pjesme naučili plesti i pjevati, i tako ih sačuvali od zaborava. Tako su ovogodišnji Dan ‘Lipe’ otvorili najmlađi. Mlađa skupina KUD-a ‘Lipa’ broji 15 članova. Uče dječje pjesme i igre Slavonije i Međimurja, a na pozornici su se predstavili dječjim pjesmama i igrama Međimurja, u pratnji tamburaške skupine KUD-a ‘Lipa’.

Starija skupina KUD-a ‘Lipa’ otplesala je, potom, plesove i izvela pjesme lipovljanskog kraja, koreografiju koju je postavio Tihomir Krmek, uz pratnju tamburaške skupine KUD-a. Tijekom godine ostvare oko 30 nastupa, a uz hrvatski, njeguju i folklor slovačke nacionalne manjine.

Prvi od gostiju, na Danu KUD-a ‘Lipa’, koji je održan u subotu, 22. listopada, nastupili su članovi KUD-a Husain. Predstavili su se lijepim programom ‘Pjesmom i plesom kroz Moslavinu’, a voditeljica folklorne GEDSC DIGITAL CAMERAskupine im je Renata Brozović.

Dugogodišnja suradnja njeguje se među članovima KUD-a ‘Lipa’ i KUD-a ‘Bokolje’ iz Dobropoljane na otoku Pašmanu. Gosti s mora predstavili su se u Lipovljanima kolima i pjesmama Dobropoljane, čiji je voditelj prof. Jordanko Miloš, a na ovogodišnjem Danu KUD-a ‘Lipa’, po prvi puta su bile i najmlađe članice KUD-a ‘Bokolje’, koje će nastaviti dugogodišnju tradiciju društva.

Nakon dalmatinskih kola i pjesama, članovi tamburaške skupine KUD-a ‘Lipa’, predstavili su svoj jednogodišnji rad kroz tri pjesme. Nastupilo je 8 tamburaša, no u radu tamburaške skupine sudjeluje 15-tak članova, a uspješni voditelj tamburaške skupine ‘Lipe’ je prof. Franjo Rodić.

Plesovima, uz pratnju pjevača i tamburaša, odlično su se lipovljanskoj publici predstavili i članovi KUD-a ‘Mala Gorica’ iz sveto nedjeljskog kraja. KUD broji 40 aktivnih članova, a plesači su svi članovi mlade skupine koji sa zadovoljstvom uče i izvode plesove i pjesme, te starinske običaje sv. Nedjelje i okolice.

GEDSC DIGITAL CAMERANa Danu KUD-a ‘Lipa’ nastupili su i članovi KUD-a ‘Tkanica’ iz Okučana. Osnovani su 2002. godine, uz organizaciju smotre folklora povratničkih društava, s područja u Hrvatskoj i BiH, koje je zahvatio rat, kao i same Okučane. Njeguju raznolik folklor, kao što su, uostalom, i sami naseljenici Okučana, koji su došli iz mnogih mjesta i novi dom našli u Okučanima. U Lipovljanima su se predstavili stiliziranim ‘Šaljivim pjesmama i plesovima Hrvata iz Banata’.

Na kraju kulturno-umjetničkog programa uz Dan ‘Lipe’ nastupili su pjevači i plesači KUD-a ‘Berislavić’ iz Novog grada. Njeguju tradiciju i običaje svog kraja, te brodske Posavine, a na lipovljanskoj pozornici izveli su pjesme i kola pod imenom: ‘Savo vodo’.

I ovogodišnji Dan KUD-a ‘Lipa’ nakon uspješnih nastupa, završio je zajedničkim druženje i plesom mnogobrojnim članovima kulturno-umjetničkih društava od Slavonije do Dalmacije, i dogovaranjem novih folklornih nastupa.

Damir SMETKO

GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA