BOGAT PROGRAM DRUGOG DANA ”LIPOVLJANSKIH SUSRETA”

Prezentacijski štandovi, Okrugli stol, mimohod društava, nastup na središnjoj pozornici i vatromet

BOGAT PROGRAM DRUGOG DANA ”LIPOVLJANSKIH SUSRETA”

Drugi dan ”Lipovljanskih susreta”, održanih u subotu, 27. kolovoza ponudio je posjetiteljima niz zanimljivih i sadržajnih programa, kao što i dolikuje manifestaciji kulture i običaja nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Programi su trajali od jutarnjih sati pa sve do 23 sata u subotu uvečer, a na njih se  odazvalo više tisuća posjetitelja.


Već od 8 sati ujutro izlagači su dolazili u lipovljanski park i na pripremljene štandove slagali ono čime će se prezentirati pred mnogobrojnim posjetiteljima. Cjelodnevna prezentacija starih zanata, tradicijskih obrta i proizvoda poljoprivrednih gospodarstava započela je u 10 sati na 30-tak štandova u parku.


Dvadeset godina manjinske politike u Republici Hrvatskoj i Nacionalne manjine u uvjetima ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, bile su teme ovogodišnjeg Okruglog stola ”Lipovljanskih susreta”. Održan je pod pokroviteljstvom i u organizaciji Savjeta za nacionalne manjine RH i Općine Lipovljani. Vodio ga je Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine uz predavače Antoniju Petričušić, s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Branka Sočanca, predstojnika vladinog ureda Savjeta za nacionalne manjine. Održan je od 12 do 15 i 30 sati u Osnovnoj školi Josipa Kozarca, a na njemu su bili nazočni pripadnici mnogih manjina. U rad ovog Okruglog stola aktivno su se uključili još i Mario Ribar, Milan Oblaković, Josip Krajči, Irinka Vidović, Dushako Delmatho, Mirko Knjižek, Jiri Bahnik i Scott John Lang iz veleposlanstva SAD-a.

U 16 i 30 sati započela je prezentacija narodnih nošnji i običaja nacionalnih manjina na štandovima u lipovljanskom parku. Za sve posjetitelje izloženih štandova, limena glazba iz Banove Jaruge od 17 sati održala je jednosatni koncert. Sve to bio je uvod u svečani večernji program posvećen kulturnoj baštini koju njeguju društva nacionalnih manjina i domicilnih hrvatskih kulturno umjetničkih društava programski isprepletenih u  kolažu pjesme i plesa.


Mimohod KUD-ova, sudionika kulturno – umjetničkog programa na centralnoj pozornici, započeo je u 18 sati ispred Doma zdravlja. U centru Lipovljana članove društava u mimohodu dočekali su posjetitelji ”Susreta” a ovi su im uzvratili kraćim nastupima na cesti kojom su prolazili. Potom su KUD-ovi, predstavljeni brojnoj publici, kojih se za ovu prigodu okupilo više tisuća, došli  do centralne pozornice na kojoj ih je Branko Uvodić kao službeni voditelj večernjeg programa  predstavio okupljenim gledateljima.

Otvorenje ”Lipovljanskih susreta” bilo je predviđeno za 19 sati, kada je službeno i predviđen početak kulturno-umjetničkog programa u izvedbi KUD-ova. Prije nastupa KUD-ova i ove godine su se prisutnim gledateljima i posjetiteljima ”Lipovljanskih susreta” obratili i visoki gosti.

Najprije je u ime domaćina sve pozdravio Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, koji je tim činom simbolično otvorio ovogodišnje ”Susrete”.

Potom je za govornicu stupio Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH kao supokrovitelj Lipovljanskih susreta.

U ime glavnog pokrovitelja ”Susreta”, Ministarstva turizma RH, skup je pozdravio Željko Lenart, državni tajnik tog Ministarstva.

Saborska zastupnica Marijana Petir, govorila je u i me Sabora Republike Hrvatske.

Kao izaslanica Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske i visokog pokrovitelja „Lipovljanskih susreta“ na kraju se obratila i Marina Lovrić-Merzel, ujedno i županica Sisačko-moslavačke županije.

Nakon pozdravnih govora na pozornicu su stupili izvođači iz društava koje njeguju baštinu krajeva iz kojih potječu, i svi odreda dobili veliki pljesak za pjesme, plesove i glazbu koju su prezentirali. Šarenilo igara, običaja, napjeva i glazbe i ove godine je oduševilo prisutne gledatelje. A oni su u potpunosti ispunili lipovljanski ”amfiteatar”,  dio centralnog parka Lipovljana predviđenog za upravo ovakva masovna okupljanja građana, koji je za ovu priliku posebno uređen i blistao punim sjajem.

Ove godine izvedeno je 17 odličnih nastupa, a program je trajao do 23 sata. Svečani nastup KUD-ova koji njeguju folklornu baštinu nacionalnih manjina završio je nastupom domaćina, KUD-a ‘Lipa’ sa izvedbom slovačke polke i spektakularnim vatrometom uz ‘Odu radosti’ u podlozi koja simbolizira Europsku uniju, a Lipovljani su puno puta pokazali da su upravo to već odavno.