Bogat i raznovrstan program ‘Ivanja u Piljenicama’

U subotu, 31. kolovoza stanovnici Piljenica i njihovi gosti obilježili su prigodnim i zabavnim programom ‘Ivanja u Piljenicama’, a dva dana prije toga, u četvrtak, 29. kolovoza, misnim je slavljem, proslavljen blagdan svetog Ivan Glavosjeka, nebeskog zaštitnika Piljenica.

‘Ivanje u Piljenicama’ ove je godine započelo vatrogasnim natjecanjem najmlađih vatrogasnih ekipa. Vatrogasno natjecanje održano je po prvi puta, a organizirano je kao Memorijal učiteljici Lidiji Popović, koja je tijekom života i boravka u Piljenicama dala vrlo veliki doprinos u radu s najmlađima na uključivanju u vatrogastvo i u rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva Piljenice.

Nakon jednosatnog natjecanja, najmlađih vatrogasnih ekipa, koji vježbe izvode s vatrogasnim brentačama, proglašeni su pobjednici. U ženskoj konkurenciji najuspješnije su bile djevojčice iz DVD Banova Jaruga. Druge su bila članice ekipe iz Lipovljana, a treće, domaća ekipa DVD-a Piljenice. Još su se natjecale ekipe iz Kraljeve Velike i Ilove.

U konkurenciji dječaka pobijedila je, također, ekipa DVD-a Banova Jaruga, ispred ekipe DVD-a Piljenice i DVD-a Lipovljani. Natjecale su se još ekipe DVD-a Ilova i Kraljeva Velika. Najboljim ekipama dodijeljen su pehari.

Vožnja čamaca po Pakri uvijek je interesantna u programu ‘Ivanje u Piljenicama’. Ove godine čamci su voženi od Društvenog doma uzvodno, na ‘kružnoj stazi’, a obale Pakre bile su popunjene gledateljima. Kako čamce žele voziti i oni koji ne znaju veslati, zabijanje u obalu, sudaranje, prevrtanje i kupanje natjecatelja u Pakri, sastavni su dio vožnje.

To gledatelje zabavlja, ali smanjuje ozbiljnost utrke. Ove godine najbrža i najspretnija posada bila je: Mihael Pavlić i Matej Đurđević. Drugo mjesto su izborili Damir Kvaternik i Tomislav Siruček, a treće Jasmin Mandin i Luka Jurković, koje je organizator, također, nagradio peharima.   

Nakon vatrogasnog natjecanja i vožnje čamaca po Pakri, sve pristigle posjetitelje i goste, u ime organizatora ‘Ivanja u Piljenicama’ pozdravila je Melita Lenička. Pozdravio ih je i saborski zastupnik Željko Lenart, a u ime Općine Lipovljani, Liljana Tomić, zamjenica načelnika Općine Lipovljani.

Članovi KUD-a iz susjedne Banove Jaruge otplesali su na ‘otvorenoj pozornici’ u centru Piljenica, niz moslavačkih i plesova okolice Banove, a pratili su ih tamburaši. Velik broj okupljenih gledatelja nagradio ih je velikim pljeskom.

Nakon lijepog nastupa folkloraša iz Banove, Udruga žena ‘Mlinarice’ zajedno sa članicama istih udruga iz Jamarica, Janje Lipe i Nove Subocke, priredili su izbor za ‘Najsvestraniju seosku ženu’. Predstavilo se čak 18 kandidatkinja, a nakon glasovanja prisutnih gledatelja, pobijedila je Katarina Turas iz Lipovljana.

Na kraju ovogodišnjeg ‘Ivanja u Piljenicama’ i bogatog programa, svim prisutnim predstavili su se učenici Područne škole Piljenice s kazalištem sjena. Prošetali su se fotografijama po našem planetu i založili se za mir, dobrotu i, posebno, očuvanje prirode.

Uz degustaciju kolača ‘Mlinarica’, i tamburaše, posjetitelji su zaplesali ispred Društvenog doma u Piljenicama, u posljednjoj ovogodišnjoj kolovoskoj noć, na sadržajem bogatom ‘Ivanju u Piljenicama’.

Damir SMETKO