9. SPORTSKI SUSRETI UDRUGA UMIROVLJENIKA

 Uoči ovogodišnjeg Dana državnosti RH, u četvrtak 22. lipnja, članovi Udruge umirovljenika općine Lipovljani bili su po 9. puta domaćini sportskim susretima članovima udruga umirovljenika s područja Sisačko-moslavačke županije. Ove godine na ‘Susretu’ je sudjelovalo preko 120 umirovljenika iz 6 umirovljeničkih udruga, a sportski susreti završili su tradicionalnim zajedničkim ručkom te druženjem.

Udruga umirovljenika općine Lipovljani jedna je od manjih udruga umirovljenika na području Sisačko-moslavačke županije, broji nešto više od 140 članova, ali je vrlo aktivna u sportskim aktivnostima i u druženju s članovima drugim udruga umirovljenika. Osnovana je u lipnju 2008. godine, a od samog početka svog organiziranog rada Dan državnosti RH slavi organiziranjem sportskim susretima.

Tijekom čitave godine članovi lipovljanske Udruge umirovljenika provode razne aktivnosti. Rade, kažu, sve ono za što još uvijek imaju snage i volje. To je i osnovni razlog zašto su osnovali svoju udrugu.  Tako je bilo i ove godine, u čast Dana državnosti, u lipovljanskom Društvenom domu.

Udruga umirovljenika općine Lipovljani 9. puta za redom bila je domaćin sportskim susretima udrugama umirovljenika iz gradova SMŽ-a. U Lipovljane svake godine rado dolaze sportaši iz Gline, Siska, Kutine i Novske. Ove godine bilo je 6 umirovljeničkih udruga, a iz nedaleke Kutine došli su članovi dviju udruga, iz grada Kutine i Udruge umirovljenika INA-Petrokemije. To je polovica svih udruga umirovljenika na području županije. Natjecali su se u kuglanju, preciznom gađanju pikada i igranju belota.

U stalnom radu Udruga umirovljenika općine Lipovljani ima veliku potporu Nikole Horvata, načelnika Općine Lipovljani, koji ima sluha za njihove potrebe, za njihove ideje, pa podržava njihov rad, na čemu su mu jako zahvalni, i to su javno istakli i tijekom ovogodišnjeg ‘sportskog susreta’. U mnogim sredinama Udruge umirovljenika nemaju takvu podršku, niti financijsku pomoć. Da bi pokrili sve troškove održavanja ovih sportskih natjecanja, troškove djelomično snose i sami sudionici sportskih susreta, a jednim dijelom kroz program rada troškovi se pokrivaju financiranjem iz općinskog proračuna – naglasila je Marica Horvat, predsjednca lipovljanske Udruge umirovljenika.

Osim općinskom načelniku, Udruga iz Lipovljana, zahvalna je i Matici umirovljenika RH, koji podržavaju rad udruge, a sportskim susretima po četvrti puta za redom bio je prisutan i Tomo Benko, zamjenik predsjednika Matice. Prisutnost visokog gosta ovoj maloj udruzi jako puno znači. Zahvaljeno je i svim predsjednicima udruga koji redovito dolaze na sportske susrete, jer sustavno rade na pripremi i dolasku članova na natjecanje u Lipovljane.

Nakon završenog sportskog natjecanja, a prije zajedničkog ručka, u Društvenom domu u Lipovljanima, podijeljena su priznanja najboljim sportskim ekipama. U kuglanju je bila najbolja ekipa udruge iz INA-Petrokemije, a slijede ekipe iz Siska i Lipovljana. U belotu najbolja je ekipa udruge iz Kutine, a slijede ekipe iz Siska i druga ekipa iz Kutine. U preciznom gađanju pikada pobijedile su članice udruge iz Novske, a slijede ih ekipe iz INA-Petrokemije i Siska.

 

 

Priznanja najboljima uručili su Nikola Horvat, općinski načelnik i Marica Horvat, predsjednica Udruge umirovljenika Lipovljani. Tom prigodom načelnik Nikola Horvat  zahvalio je za organizaciju sportskih susreta, ali i za sve aktivnosti tijekom godine, svim članovima Udruge umirovljenika općine Lipovljani i naglasio kako tradiciju započinju, ali i održavaju ljudi, a sportski susreti umirovljenika već je vrijedna tradicija u Lipovljanima. Udruga umirovljenika općine Lipovljani vrlo je aktivna udruga, a Općina Lipovljani će uvijek pomagati i podržavati toliko aktivne i vrijedne udruge građana. Isto tako, načelnik je svim gostima  i uzvanicima zaželio dobrodošlicu u Lipovljane, te zahvalio na sudjelovanju na ovogodišnjim sportskim susretima.

Tomo Benko, zamjenik predsjednika Matice umirovljenika RH također je čestitao udruzi umirovljenika Lipovljani na organizaciji, te zahvalio na svim aktivnostima ove lipovljanske udruge. Isto tako podsjetio je i na nedavno preminulog predsjednika Udruge umirovljenika Lipovljani, Miroslava Horvata, te predložio da se u znak zahvalnosti i sjećanja naziv  ‘Sportski susreti umirovljenika’ preimenuje u ‘Memorijalni sportski susreti – Miroslav Horvat’.

Miroslav Horvat bio je prvi predsjednik Udruge umirovljenika Lipovljani, a mnogi umirovljenici dolaze na sportske susrete upravo pod njegovim motom: ‘Nije važno koliko je godina u našem životu, važno je koliko je života u našim godinama.”