12. DANI KUD-A ‘LIPA’

Bogat i raznovrstan program očuvanja i predstavljanja tradicijske kulturne baštine, prije svega pjesme, plesova i običaja, izveden je na 12. Danu KUD-a ‘Lipa’ iz Lipovljana, u subotu 17. lipnja.

Kud ‘Lipa’ je najstarije kulturno umjetničko društvo u općini Lipovljani i ustvari čini okosnicu kulturnih događanja ove općine. Tijekom godine ostvare oko 30 nastupa, a uz hrvatski, njeguju i folklor slovačke nacionalne manjine.

Uz domaće plesače i pjevače, predstavila su se i kulturno-umjetnička društva iz Mihovljana, Oriovca, Slavonskog Broda i Zagreba, pa su Lipovljanci mogli vidjeti veliku raznolikost hrvatskih pjesama i plesova, narodnog blaga kojeg čuvaju društva diljem zemlje.

Ovogodišnje 12. Dane KUD-a ‘Lipa’ otvorio je općinski načelnik Nikola Horvat, a tom prilikom zahvalio se svim plesačima i pjevačima na utrošenom vremenu kod očuvanja i prezentiranja tradicijskih pjesama i plesova, kako članovima društva u Lipovljanima, tako i svim gostima koji su došli u Lipovljane.

Prije toga, sve posjetitelje, goste i izvođače, u ime domaćina, pozdravila je Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’, koja je zahvalila i svima koji su pomogli da se tradicija Dana KUD-a ‘Lipa’ nastavi i ove godine, pomažući društvo materijalno, ili uporno radeći na učenju i prenošenju tradicijske baštine.

Dan KUD-a ‘Lipa’ bila je i prilika da članovi KUD-a pokažu što su pripremali u protekloj godini, koje su običaje ili pjesme naučili plesti, plesati i pjevati, i tako ih sačuvali od zaborava. Tako su ovogodišnji Dan KUD-a ‘Lipa’, nakon kratkog mimohoda centralnim parkom Lipovljana otvorili članovi KUD-a ‘Lipa’ uz koreografiju koju je postavio voditelj Tihomir Krmek, uz pratnju tamburaške skupine KUD-a.

Nakon domaćina slijedila je prava poslastica nastupom renomiranog HKUD-a ‘Željezničar’ iz Zagreba koji su se predstavili bunjevačkim plesom, a iza njih je pjevačka skupina KPD Ukrajinaca ‘Karpati’ Lipovljani otpjevala dvije ukrajinske narodne pjesme ‘Teče voda kalamutna’ i ‘Oj čorna ja se čorna’, te za izvedbu dobila veliki aplauz.

U nastavku predstavili su se KUD-ovi ‘Luka Ilić Oriovčanin’ iz Oriovca, potom ‘Mihovljan’ iz Mihovljana. Na kraju kulturno-umjetničkog programa predstavio se Zavičajni klub ‘Žeravac’ iz Slavonskog Broda, izvedbom ojesama i plesova iz svog kraja.

I ovogodišnji Dan KUD-a ‘Lipa’ održan je pod pokroviteljstvom Općine Lipovljani, a nakon uspješnih nastupa završio je zajedničkim druženjem i plesom mnogobrojnih članova kulturno-umjetničkih društava  te dogovaranjem novih folklornih nastupa.